Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На централном Косову данас је обележена седмогодишњица страдања 13 Срба у бомбашком нападу на аутобус „Ниш-експреса” у селу Ливадице код Подујева, на магистралном путу Ниш-Приштина. У експлозији мине постављене у једној цеви испод пута, дигнут је у ваздух први од шест аутобуса којима су Срби ишли ка Грачаници, а укупно је повређено 43 путника. Аутобуси који су се кретали ка Грачаници су били у пратњи војника Кфора.
Било је то 16. фебруара 2001. године.
Породице жртава данас су изашле на гробове ближњих, а у Лапљем Селу, у организацији Културно просветне заједнице Косова и Метохије окупили су се ученици и наставници да у знак сећања на страдалу Мирјану Драговић обележе годишњицу њене смрти.
Сестра погинуле Мирјане, Јелена Драговић која је такође тешко повређена у нападу код Ливадица, изјавила је да се изгубљено не може вратити, али да би проналажење починилаца злодела бар мало умирило савест породицама жртава.

„Сваки 16. и сваки други дан, исто као да је тај дан. Памтим и пут и вожњу кад је аутобус експлодирао и кад смо изашли из аутобуса. После тога све је другачије. То нисмо очекивали, имали смо пратњу и били смо сигурни да ништа неће да се деси”, рекла је она.
У трену сам изгубила сестру. Још имам укус у устима, мирис… Кад би били пронађени можда би само имала веру да има правде, јер оно што се изгуби не може да се врати, додала је Јелена Драгојевић.
Горица Шћепановић из Краљева такође је била у аутобусу Ниш експреса који је тог 16. фебруара дигнут у ваздух.Она је разочарана што за ово дело одговара само један осумњичени.
„Суђење Фљориму Ејупију траје од новембра, он је једина особа коме се суди за овај злочин. Међутим он није све то могао сам да организује, нити је могао да носи динамит од 100 килограма сам, детонатор и друго”, истакла је Шћепановићева. Они који су првобитно били ухапшени са њим би требало да опет буду доведени пред лицем правде. То су они који се шетају у униформама КПС-а и Заштитног косовског корпуса, рекла је она.
Бранилац оштећених адвокат Живојин Јокановић је изјавио КИМ радију да се цео процес води споро и да је тренутно у фази испитивања сведока.
„Јуче је завршено испитивање заштићеног сведока под псеудонимом Алфа. Иако је испитивање трајало два дана, нисмо дошли до неких података који би помогли расветљавање случаја”, казао је Јокановић.
Он је рекао да ће испитивање сведока бити настављено 10. априла и да се планира испитивање и неких припадника међународне заједнице који су у то време били ангажовани на Косову.
Танјуг