Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Умро је 19. јануара 1938. године, српски писац цинцарског порекла, највећи наш комедиограф, члан Српске краљевске академије, који је бриљантно насликао српску провинцију под династијом Обреновића и Београд с почетка 20. века и између два светска рата. Студирао је право у Грацу и Београду, а као дипломата је радио у конзулатима Србије у Солуну, Битољу, Скопљу и Приштини. Био је драматург и управник позоришта у Београду, Новом Саду, Скопљу и Сарајеву.
Као младић је 1887. осуђен на две године затвора због сатиричне песме "Два раба".
Учествовао је као добровољац у српско-бугарском рату 1885, а у Првом светском рату је прешао са српском војском преко Албаније. Даровит портретиста и писац са веома развијеним смислом за позоришну сцену и њене законе, оштро је запажао негативне појаве и с много духа сликао свет у којем се кретао - од општинског писара до посланика и министра. Његова дела суверено су владала репертоаром српских позоришта између два рата, а и сада су доста играна код нас и у свету.
Дела: комедије "Сумњиво лице", "Госпођа министарка", "Народни посланик", "Протекција", "Ожалошћена породица", "Покојник", "Пут око света", "Др", "Свет", "Ујеж", "Мистер долар", приповетке и романи "Приповетке једног каплара", "Рамазанске вечери", "Општинско дете", "Бен-Акиба", "Аутобиографија", трагедије "Кнез Иво од Семберије", "Хаџи-Лоја", "Наход", драме "Тако је морало бити", "Јесења киша", "Пучина", "Иза божјих леђа".
Призрен, Аутор: Бранислав Нушић
Како су позоришници 1938. ожалили Брану Нушића