Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Умро је 7. јануара 1943. године, физичар и проналазач, један од највећих умова у историји светске науке, посебно електротехнике, творац "новог техничког поретка", чијим је изумима постављен темељ и правац вртоглавог научно-технолошког развоја људског рода у 20. веку.
Пронашао је обртно магнетно поље, трофазни систем преноса електричне енергије, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника и без којих би била незамислива техничка цивилизација, поготово пренос електричне енергије.
Пионир је и радио-технике, бежичне телеграфије, радара. Његов полифазни систем наизменичних струја показао је вредност на првој хидроцентрали на слаповима Нијагаре.

Патентирао је око 700 проналазака у области наизменичних струја, телекомуникација, акустике и машинства, од којих су многи нашли широку примену. После окончања студија електротехнике у Грацу и краћег стажирања у Будимпешти и Паризу, одселио се у САД, чији је држављанин постао 1884, али је све до смрти одржавао блиске контакте с отаџбином. Проникнувши у тајне осцилаторних кретања електрицитета и материје, највеће научне подухвате остварио је у САД-у. Поводом стогодишњице његовог рођења, 1956. јединица за мерење магнетне индукције добила је Теслино име. Рођен је као четврто дете Милутина и Ђуке Тесле у свештеничкој православној породици у српском селу Смиљан у Лици.
На слици споменик Николи Тесли на Нијагариним Водопадима у Канади