Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Британски Индипендент објавио је фотографију чији језив призор представља мрачан подсетник на време великог зла које је остало иза нама, и упозорава да светска страдања почињу када људи забораве људскост и патње које су због насиља прошли у својој историји.
"Фотографија приказује погубљење које се одиграло у српском селу, у лето 1914. када је у њега ушла аустроугарска војска. Постоји још оваквих фотографија, а на овој видимо мушкарце, можда већ мртве, можда у ишчекивању погубљења", објашњава Индипендент.
Фотографија је објављена у склопу "Историје Првог светског рата у 100 тренутака" под насловом "Аустроугарска војска ликвидира српске цивиле".
"Ове фотографије су скоро сигурно сликане од стране окупатора и показују само делић хорора који је српска нација преживела по почетку аустроугарске инвазије".
"Популарна песма те године у Бечу", наводи Индипендент, "била је 'Alle Serben müssen sterben', тј. сви Срби морају умрети".

Чувени британски медиј даље објашњава о страдању Срба за време Великог рата и наглашава речи историчара Антона Холцера "безбројни су и ситематизовани масакри који су извршени над српском популацијом. Војници су упадали у села и убијали ненаоружане мушкарце, жене и децу. Они су или стрељани, избодени бајонетима, или вешани. Цивили су убацивани у амбаре и живи спаљивани. Жене су одвођене на фронт и силоване, сељаци су узимани као таоци, убијани и мучени", преноси "Индипендент" уз осврт на још једну патњу српског народа.
"Српски народ није морао дуго да чека да се зло понови. Хитлерове трупе 1941. окупирале су Србију и почеле масакр цивилне популације. Немачки војници вешали су и убијали у огромним размерама. Они су чак носили и мале камере, па су слике страдања сада биле у боји, и померале су се", објавио је "Индипендент".
Овај текст реално приказује српске жртве и указује на то да чин Гаврила Принципа не означава наш народ као аутоматске кривце и негативце у једном од најкрвавијих сукоба у историји човечанства.
Ало