Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Мир у свету и међународно право не могу почивати на "намиривању интереса" великих сила јер ће равнотежа моћи увек водити сукобима. То се посебно може видети у данашњим приликама, када се земље боре за нафту и друге природне изворе од животне важности, каже Џефри Сакс, професор на Универзитету Колумбија и специјални саветник генералног секретара УН Бан Ки Муна.
У анализи објављеној у шпанском дневнику "Паис" Сакс је оценио да је руско присаједињење Крима неприхватљиво кршење међународног права.
Сакс сматра да је поштовање система УН и одлука Савета безбедности једини начин за очување мира у свету и за спречавање тешких поремећаја у светској економији.
Сакс је навео да се "САД, Европска унија, Русија и НАТО позивају на међународно право када им то одговара, а оглушују се о њега кад им смета" и подсетио на напад НАТО на Србију и на интервенције САД у Ираку и Авганистану чије су "последице поражавајуће".

Амерички економиста је указао на то да је интервенција Русије у Украјини у "контексту кршења међународног права више пута од стране САД, ЕУ и НАТО последњих година".
"НАТО је 1999. године, под вођством САД, бомбардовао Србију кршећи међународно право и упркос противљењу Русије, савезника Србије", подсетио је амерички рофесор.
"Потоње проглашење независности Косова од Србије што су признали САД и већина чланица Европске уније, успоставило је преседан који Русија користи да оправда акције на Криму... а иронија је јасна", сматра Сакс.
Тај саветник генералног секретара УН навео је да је и интервенцијом НАТО у Либији прекршен светски правни поредак и каже да је одлуку Савета безбедности да се заштити либијско становништво, НАТО "искористио само као изговор да би бомбардовао Гадафијев режим и срушио га с власти".
"Како је Русија у више наврата упозорила, акције САД у Сирији су такође биле супротне праву", додао је Сакс.
Када је председник Сирије Башар Асад употребио силу против демонстраната, САД су подржале војну побуну против њега, "а САД, Саудијска Арабија, Турска и друге земље су послале финансијску и војну помоћ побуњеницима, чиме су повредили суверенитет Сирије и прекршили међународно право", указао је Сакс.
Бета