Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Замислите живот без хартије. Не би било новина, јефтиних књига, разгледница, па чак ни тоалет-папира... Проналазак хартије олакшао је, пре свега, комуникацију међу људима. Прва писма урезивана су на тешке глинене плочице, а касније су се као подлога за писање користили дрво, платно, металне плочице, свилене тканине, бамбус, животињска кожа - скупи и непрактични материјали.
Хартија, слична данашњој, настала је у Кини. Овај епохални проналазак приписује се Цаи Луну, који је 105. године успео да направи, како се дуго сматрало, први лист хартије. Од дудове коре и бамбуса потопљених у воду, које је млатио дрвеним тучком, добио је житку масу од финих биљних влакана. Када је ту смесу прелио преко плоче направљене од повезаних бамбусових гранчица, процедио је и осушио, добио је лаган и раван лист, погодан за писање.
Недавно су, међутим, на североистоку Кине археолози открили остатке листова исписаних кинеским писмом који потичу из 8. године п. н. е, а прва права хартија употребљавана је, кажу историчари, у време династије Хан, два века п. н. е - за завијање осетљивих и скупих бронзаних огледала. За њено прављење употребљавана је конопља.

Када је Цаи Лун усавршио процес прављења хартије, овај материјал је ушао у широку употребу, а осим дудове коре и бамбуса Кинези су почели да користе и друге сировине за прављење хартије, као што су пиринчана слама и старе крпе.
Назив папир настао је од имена египатске биљке папирус, која је коришћена за прављење материјала за писање, који, међутим, нема везе са правом хартијом.
Тајну прављења хартије Кинези су дуго љубоморно чували. Открили су је тек Арабљани, у 8. веку, када је у Багдаду почела да се прави хартија. Захваљујући новом начину производње, њени листови су били дебљи од кинеских, толико танких и прозирних да се на њима није могло писати са обе стране. Захваљујући трговцима, хартија је доспела и до Египта, Индије, а затим и до Шпаније, одакле се вештина њеног прављења проширила Европом. Прва европска радионица за производњу хартије отворена је 1120. године у данашњој Валенсији, а шира производња наставила се у Италији, у 13. веку.
Због дугог и компликованог начина производње, први папир био је скуп и коришћен је углавном за писма. До револуције у прављењу хартије дошло је пошто су направљене машине које уситњавају сировине у пулпу - кашу од које настаје папир, а затим и оне које пулпу цеде и суше. Француз Луј Робер је 1798. године направио прву машину која је производила дугу, непрекидну ролну хартије. Његов патент су откупили и усавршили Енглези Хенри и Сили Фурдриније. У овој машини пулпа се пресује, а затим суши, превлачећи се преко великих цилиндричних сушионица.
Све до средине 19. века хартија је израђивана од старих крпа. Кад је као сировина за њену производњу почело да се користи дрво, хартија је појефтинила али је и њен квалитет опао, пошто се такав папир временом круни и распада.
Д. Д.