Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Христово рођење слави се од четвртог века, а приказ овог најзначајнијег хришћанског празника среће се у уметности већ у ранохришћанским катакомбама у Риму. Касније се овај празник приказује и на византијским фрескама и иконама, а на западу је то приказано у нешто другачијем облику. „Јаслице”, које се у овом тексту спомињу, појављују се тек негде у 16. веку.
Филателија није остала по страни. Појава божићних призора на маркама постаје учесталија, нарочито после Другог светског рата. У 2007. години је било доста ових издања.
Словеначка марка, са ознаком „С”, тј. номинала намењена писму у међународном саобраћају, приказује „Јаслице”, које је у природној величини израдио 1991. Јанез Кошник. Ово дело се налази у цркви свете Маријете на Шлајерској гори код Крања

Чешка марка од 7,50 круна такође приказује „Јаслице” – цртеж пером и у акварелу писца и графичара Јожефа Ладе (1887-1957). Његов стил се ослања на традицију 19. века, нарочито на дело Микулаша Алеша. Незаборавне су и његове илустрације песама Ј. Сајферта и Хашековог – „Доброг војака Швејка”. Ово је истовремено и спомен годишњице његовог рођења и његове смрти.
Две италијанске марке издате су поводом Божића. На марки од 0,60 евра види се „Мадона са дететом” Ђован Батисте Чима де Конељано, која се налази у галерији Уфици у Фиренци. Друга марка, од 0,65 евра, приказује у савременој обради зимски пејзаж са натписом  „Bon Natale”, вишеструко понављаним. Жиг „Први дан издања” у Фиренци и Риму.
Марке са мотивом Божића издате су и у Немачкој, Литванији, Летонији и Естонији. Неке православне цркве славе Божић 25. децембра (осим Српске и Руске цркве, јерусалимске Патријаршије и Свете Горе), па је на пример Румунија издала марку од 80 банија која представља „Рођење Христово”. То је урадила и Молдавија и Украјина.
Српска пошта је такође издала марке поводом Божићних празника.
В. П.