Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Можда ће баш мој глас бити „кап која ће прелити чашу цензуса, или ће вам донети таман толико да можете да преговарате о влади”, наводи се у једном у огласу

„Продајем свој глас на изборима”, „Продајем четири гласа за предстојеће изборе”, „Продајем седам гласова! Најјача понуда!”, само су неки од наслова огласа које су корисници веб-сајта „Купујемпродајем” поставили у рубрици „колекционарство”, под ставком „остало” на овој интернет страници. До закључења овог броја затекли смо десетак понуда, чије се цене крећу од свега једног динара за четири гласа до чак 2.500 евра за подршку читаве породице „од 7 гласачки способних озбиљних и одраслих људи”. Поједини корисници у поље предвиђено за цену оставили су као опцију договор.

„Можда вас баш мој глас доведе на власт”, поручио је један од понуђача, обраћајући се потенцијалним купцима речима „поштовани политичари и цењене странке”. Овај аутор огласа даље сугерише да ће можда баш његов глас бити „кап која ће прелити чашу цензуса, или ће вам донети таман толико да можете са пуним правом да преговарате о коалицији за склапање владе”.

„Знам да цена може да звучи високо, али до сада, за кога сам ја гласао тај је увек и победио. Уколико излицитирате износ већи од 2000 евра, постоји могућност да убедим и своју супругу да гласа баш за Вас... За додатних 50 евра, потрудићу се да техника којом нацртам круг има бонус код изборне комисије за уметничку импресију. Хемијска је наоштрена, а кажипрст спреман за прскање”, стоји у огласу у којем је почетна цена 1.990 евра.   

Са појединим ауторима огласа наша редакција јуче је успела да ступи у контакт, па се тако на наш позив одазвао мушкарац који нам је изјавио да је његова понуда „мало шала, а мало и истина”.

– Кад они могу да крше закон можемо и ми. Нико се пре вас није јављао. Цена је хиљаду евра за два гласа – одговорио нам је овај корисник сајта „Купујемпродајем”.

Убрзо после нашег разговора оглас који је поставио овај понуђач није било могуће пронаћи, па се претпоставља да га је аутор повукао.

Други оглашивач до којег смо дошли је млађа жена која нам је детаљно описала како је дошло до тога да јавно објави своју понуду.

– Седели смо са друштвом и чули на радију да људи то раде, па смо помислили да и ми шале ради дамо оглас – рекла нам је пре него што смо се представили као новинари.

Након што смо то учинили и питали је да ли зна да се трговина изборним гласовима званично сматра кршењем закона одговорила је:

– Нисмо знали да је то кривично дело, повући ћемо га одмах са сајта.

Благојевић: Или се неко шали, или је много наиван

Марко Благојевић, извршни директор Цесида прокоментарисао је да иза постављања огласа о продаји гласова на изборима стоји неко ко је „велики шаљивџија”.

– Или је реч о очигледној иронији, или је неко много наиван. У сваком случају то је понуда мита, и неко би заиста морао да буде превише неупућен да би тако јавно и отворено понудио нешто што је противзаконито – поручио је Благојевић.

Ненадић: Цене су ироничне

Програмски директор организације „Транспарентност Србија” Немања Ненадић убеђен је да је мотив постављања огласа о продаји гласова на изборима иронија, а то поткрепљује чињеницом да је у појединим понудама цена далеко већа него што је у јавности раније незванично помињано да један глас може да вреди.

Ненадић се позвао на кривични законик, у чијем члану 156, под називом „Давање и примање мита у вези са гласањем” стоји да су прописане казне и за онога ко понуди и за онога ко захтева или прими поклон. За обе радње предвиђене су новчане санкције или затвор до три године.

– Познато је да се за сада због продаје гласова у Србији води само један процес, а навода о таквим случајевима било је више. Чињеница да нико није одговора могла је да допринесе оваквој атмосфери, да се сада гласови нуде у интернет огласима – каже Ненадић.
Н. Белић – Д. Буквић, Политика