Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Предизборна страначка битка је почела, а већина странака је већ одредила конкуренте на чијој ће критици темељити кампању за ванредне парламентарне изборе заказане за 16. март. Изборне листе до сада је предало десет политичких партија и коалиција и за очекивати је да ће до истека рока, 28. фебруара, то учинити још неколико њих.

Како се ближе избори, политичари све мање бирају средства за прикупљање политичких поена у предизборној утакмици. У само неколико дана, на пример, лидер ЛДП Чедомир Јовановић је у више наврата критиковао премијера техничке владе и лидера СПС-а Ивицу Дачића. Од Јовановића најмање очекивана критика, односила се на преговоре у Бриселу. Лидер ЛДП тврди да је премијер понудио Тачију више него што је било потребно. У брзом одговору, СПС, уз негирање такве тврдње, критикује Јовановића да је за кратко време прешао занимљив пут од сиромашног студентског лидера до богатог авантуристичког тајкуна. Две највеће странке, СНС и ДС, задржале су старомодни вид међусобних напада и контранапада путем саопштења. Док ДС оптужује напредњаке и њиховог лидера за диктатуру и прогон политичких неистомишљеника, упорно понављајући да сарадња са СНС не долази у обзир, из СНС поручују да је ДС криминална и тајкунска странка и да им ту сарадњу никада неће понудити. Блок око Бориса Тадића рекло би се да сада више критикује опозицију.

Лидер СНС Александар Вучић изјављује да се у кампањи никоме неће додворавати. Кад је реч о конкуренцији, Вучић тврди да се њима не бави, већ само послом који је пред Србијом. Сумирајући резултате у последњих годину и по дана, Вучић је рекао да су остварени помаци који нису безначајни, пре свега у европским интеграцијама, а власт је покушала и да заустави ланац превара, пљачку и корупцију и та борба у предстојећем периоду ће бити веома тешка.

Борис Тадић, лидер Нове демократске странке је уверен у добар изборни резултат, а главна преокупација и план њега и његових коалиционих партнера, биће борба против сиромаштва, привлачење инвестиција и нова радна места.

Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је да је узалуд победа било кога на изборима, уколико на улицама буду гладни људи и ако буде незадовољних младих који немају посао и протестују. Председник УРС-а је рекао да су у СНС "показали да у привреди не знају да ураде ништа".

Ако Србија хоће слободу, мора бити политички неутрална, рекао је лидер ДСС-а Војислав Коштуница, истакавши да је та странка најзаслужнија што Србија није чланица НАТО-а. Према његовим речима, ДСС се противи и уласку Србије у Европску унију, са којом треба да сарађујемо у складу са својим интересима.

Иако је друга по реду предала изборну листу, коалиција око СПС-а није још започела озбиљну кампању, бар по изјавама и појављивањима у јавности водећих политичара. Можда је разлог боравак лидера социјалиста Ивице Дачића на новој рунди бриселских преговора са Хашимом Тачијем, или један од најискуснијих политичара у региону чека прави тренутак за почетак кампање. 

Ђура Малобабић, МРС