Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је данас да после захтева тужилаштва тог трибунала да се поново размотри одлука о ослобађању Момчила Першића, остаје сумња да Трибунал перманентно примењује двоструке аршине у доношењу одлука и пресуда пред тим судом.
Љајић је у Јутарњем програму ТВ Пинк рекао да би могао чак и да разуме тај захтев, да је истовремено поднет и захтев за ревизију поступка и против хрватских генерала и Анте Готовине, јер би то онда значило примну истих стандарда и критеријума.
С обзиром на то да је Перишић ослобођен углавном на основу истих аргумената, којим се руководило претресно веће у предмету Готовина, било би логично да тужилац покрене поступак да то уради против хрватских генерала, оценио је Љајић.
Тужилаштво Хашког трибунала поднело је захтев Жалбеном већу тог суда да се поново размотри одлука о ослобађању бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Першића по оптужби за помагање и подржавање злочина почињених у Сарајеву и Сребреници од 1993. до 1995. године.

Љајић је оценио да се сарадња Србије са Хашким трибуналом обавља „по систему топло хладно”, подсетивши да су представници из Србије прошле недеље боравили у Хагу и да је тема била иницијатива да затвореници, који су држављани Србије, могу да издржавају казне и у Србији.
Како је пренео Љајић, речено је да би наши држављани „могли бити третирани као хероји” и да се „80 одсто судија у Трибуналу противи таквој одлуци”.
„И даље стојимо на томе да Србија потпише тај споразум. Сада ћемо се обратити Савету безбедности с обзиром да је Трибунал пребацио лоптицу више на њих, а да ће они дати само своје мишљење”, најавио је Љајић.
„Од Трибунала тражимо да пошаље своју комисију, коју су нам обећали, да испита стање у нашим затворима и на основу тога формулише своје мишљење које ће упутити Савету безбедности”, објаснио је Љајић.
На питање новинара да ли постоји могућност да због скорашњег окончања рада Трибунала неки домаћи судови преузму надлежност, он је одговорио да нема никакве могућности да било које национално законодавство преузме поступке који су пред Хашким трибуналом.
Упитан о могућности договора између Србије и Хрватске, Љајић је одговорио да је за политички договор касно.
„Ми смо били спремни за сваку врсту договора и њима је, као и нама, јасно да ни једна, ни друга тужба, немају велике шансе, јер су критеријуми за утврђивање геноцида веома високи”, додао је Љајић.
Танјуг