Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Читање при слабој светлости не шкоди очима, нема потребе пити осам чаша воде дневно да би човек остао здрав, а то што неке жене брију ноге, не значи да ће им длаке брже расти.
Те приче су међу седам великих медицинских заблуда набројаних у тексту објављеном данас у стручном часопису „Бритиш медикал џорнал”. Испоставило се да, упркос много пута понављаном савету у популарној штампи да треба пити осам чаша воде дневно, за ту тврдњу нема никаквог научног доказа.
Осталих шест заблуда су:
- Читање при пригушеној светлости шкоди очима: већина офталмолога каже да је мало вероватно да ће то утицати на вид, једино што човек тада више жмирка, трепће а може да има и проблема са фокусирањем.
- Од бријања длаке расту брже и постају оштрије: бријање нема никаквог утицаја на брзину раста ни јачину длака.

- Од једења ћуретине, човеку се приспава: ћуретина садржи аминокиселину триптофан, која учествује у процесима спавања и контроле расположења. Али, исту количину триптофана садрже и пилетина и млевена говедина. Пре ће бити да је поспаност резултат тога што се за Божић једе и пије више него обично.
- Човек користи само 10 одсто мозга: тај мит датира још из 1907, али савремена снимања показују да нема ниједног дела мозга који мирује или је потпуно неактиван.
- Длаке и нокти настављају да расту после смрти: идеја вероватно потиче из хорор прича. Научници кажу да се кожа суши и скупља после смрти, па отуд длаке и нокти изгледају дужи.
- Мобилни телефони су опасни у болницама: упрокос широко распрострањеном уверењу, истраживања су показала да мобилни минимално могу да утичу на функционисање медицинске опреме.
Бета