Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимр Пантић поднео је данас оставку на ту функцију.
Не желећи да својим деловањем наносим штету Влади Србије и грађанима Србије, подносим неопозиву оставку на место заменика директора Канцеларије за КиМ, навео је Пантић, и додао, да ће о оставци у понедељак да обавести и премијера и вицепремијера Ивицу Дачића и Александра Вучића.
Пантић у саопштењу наводи да се, после најновијих дешавања око конституисања скупштина општина на северу КиМ, и, како каже, опструкција које долазе, не само из Приштине, него и из Брисела, обраћа јавности желећи да укаже на чињенице које су битне, а које "ни на који начин не сму бити сакривене".
Пантић истиче да су избори одржани на КиМ, "а који су наводно били статусно неутрални и у организацији ОЕБС, били једна велика превара од стране међународне заједнице" и додаје да је на изборном материјалу пошто је предат, налепљен грб Косова и натпис република Косово, па да је на тај начин прекршен један од основних принципа деловања те мисије.
"Тим чином су директно признали Косово као независну државу, иако Косово није, нити може да постане чланица те исте Мисије", рекао је он.

Према његовим речима, од представника ЕУ стижу "непристојне понуде" које се односе на формирање скупштина општина на северу КиМ, а данас је чак и "понуђен предлог по принципу узми или остави, а који вређа здрав разум и наше достојанство".
Пантић тврди, да према том предлогу, "градоначелници би у присуству новинара положили усмено свечану изјаву, а онда у затвореном делу седнице, без присуства новинара, потписали изјаву, на којој ће бити грб Косова, прекривен стикером".
Према његовим ријечима, лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић кога је назвао лобистом и заступником албанских интереса на северу Косова, пошто је изгубио изборе за градоначелника у северној Митровици, постигао је договор са Албанцима да не учествује у раду скупштине и верификовању одборничких мандата.
Пантић тврди да Ивановић на тај начин покушава да се "избори за место председника привремене управе у Косовској Митровици - место које му је обећао Слободан Петровић, министар локалне самоуправе приштинске владе и његов венчани кум, а зарад личне користи и на штету грађана Косовске Митровице".
"Ако међународна заједница настави да врши притисак на легитимно изабране представнике грађана, створиће се нови безбедносни вакуум и питање је да ли ће више икада бити могуће одржати изборе, не само у Косовској Митровици, већ и у остале три општине на северу Косова и Метохије", навео је Пантић.
Танјуг