Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Кардинали из целог света расправљаће данас у Ватикану о новом развоју односа између католичке и православних цркава, а сутра ће присуствовати свечаности проглашењу 23 нова кардинала.
Кардинал Валтер Каспер надлежан за односе Ватикана с другим хришћанским црквама обавестиће данас кардинале о развоју односа с протестантима, англиканцима и православцима.
Очекује се да говори и о детаљима новог документа заједничке теолошке комисије Римокатоличке и Православне цркве која ради на залечењу хиљадугодишње шизме.
Представници Ватикана и православних цркава у документу су се усагласили да папа има примат над свим осталим великодостојницима, мада нема слагања шта тај примат доноси

Оцењује се да тај документ представља битан искорак у превазилажењу Велике шизме из 1054. године која је углавном настала због неслагања око примата папе.
Каспер је раније оценио да је документ „значајан развој” будући да су у њему православне цркве први пут пристале да постоји „универзални ниво” цркве, да постоји примат и да према старој црквеној пракси тај примат има римски бискуп, односно папа.
Према његовим речима, учесници састанка у Равени, где је прошлог месеца усвојен документ, нису расправљали о проблематичнијим питањима овлашћења папе, мада су нажначили могуће правце даље расправе.
Православни схолари и званичници су поздравили документ као позитиван искорак ка превазилажењу поделе.
Бета