Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Драган Станојевић, нови председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, говори за "Вести" о активностима које намерава да предузме до краја рада овог скупштинског сазива.
Шта су приоритети у програму рада?
- Прво и основно је било да одблокирамо Скупштину која је била нефункционална у претходне две године. И то смо, уверен сам, потпредседници Звонко Јовановић из Швајцарске, Саша Стојановић из Аустралије и ја који долазим из Русије, успели да остваримо. Скупштина је изгласала нови Пословник о раду, делегати су једногласно усвојили закључке. Пред нама је још низ предлога о измени Закона о Србима у дијаспори и региону.
Влади Србије објаснићемо да припадници дијаспоре нису само да шаљу девизе у матицу, него да имају права и обавезе као и сви други грађани Србије.
Шта то конкретно значи?
- То конкретно значи да имамо право на глас, да имамо своје представнике у парламенту. Један од приоритета је да помогнемо и у решавању проблема наших људи у региону, јер њихови проблеми се разликује од проблема дијаспоре.
Одлуке Скупштине дијаспоре имају само саветодавни карактер, да ли то значи да сте практично "поштари"?

- То је жалосно. Имамо закон и Скупштину дијаспоре, имамо дакле темељ, али ако пада киша зна се шта ће бити са темељом. Проблем је што нисмо институционализовани тако да се наши предлози и наше одлуке прихвате као извршне у Влади Србије. Надам се да ћемо имати разумевање председника државе и Владе Србије за то да се наше активност претворе у реалне, а не да буду виртуелне.
Дијаспора тражи да има своје представнике у Скупштини Србије, а држава нуди да се из те скупштине три посланика делегирају у дијаспорски парламент?
- Апсолутно је битно да српска дијаспора као део српског народа има своје представнике у Скупштини Србије. Ми говоримо српским језиком и ако тражимо своје посланике у Скупштини Србије, онда то треба да буду наши посланици, а не "присуство" неких посланика на Скупштини дијаспоре и Срба у региону. Може да их присуствује и много више, али то не мења наше захтеве.
И волонтерима треба фонд
С обзиром на то да су делегати покренули и питање буџета, какав је ваш став?
- Сви смо ми волонтери и сами сносимо све своје трошкове кад долазимо на Скупштину дијаспоре и Срба у региону. Ипак, сматрам да би било добро да постоји буџетски фонд из кога би се покривали елементарни трошкови нашег рада.
Посебно тело за регион
Да ли би било боље да се формира посебна скупштина за Србе у региону?
- Моја је идеја била да Скупштина дијаспоре и Срба у региону направи своје радно тело за Србе у региону, иако је Закон већ предвидео да они имају свој посебан савет. Ипак, ја сматрам да је потребно и скупштинско радно тело за проблеме Срба у региону.
Р. Лончар - Вести | фото: М. Каровић