Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Широм света расуто је више од 10 милиона људи пореклом из земаља западног Балкана, а сваки трећи који живи у дијаспори је из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске или Албаније, показало је истраживање новинара агенције Анадолија.
На територији западног Балкана тренутно живи око 25 милиона становника, што значи да се у дијапори налази више од 30 одсто особа у односу на број укупне популације земаља региона.
Србија има изузетно бројну дијаспору широм света. Према последњим истраживањима 3,5 милиона Срба живи ван граница своје земље, што у односу на укупан број становника Србије (око 7,5 милиона) указује да је та земља међу светским рекордерима по бројности дијаспоре.
Хрватска у дијаспори има око два милиона људи, од чега је највећи број њих насељен у земљама западне Европе, САД-у и у Аустралији. Ако се има у виду да у Хрватској живи 4,3 милиона становника, закључак је да више од 30 посто људи из ове земље, која ускоро постаје чланица Европске уније, живи у иностранству.
Најновија међународна истраживања показују да широм света живи око 1,5 милион Албанаца, што Албанију такође сврстава међу државе са највећом дијаспором ако се има у виду да у тој земљи данас живи око 2,8 милиона становника.

Према проценама Светског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине (ССДБиХ), широм света живи више од 1,3 милиона грађана пореклом из БиХ, а подаци других институција говоре да изван БиХ данас живи 1,5 до 2 милиона особа.
Ако се има у виду да у Босни и Херцеговини тренутно живи око четити милиона становника (службени попис није обављен од 1991. године), онда сваки трећи Босанац и Херцеговац живи у дијаспори. Већину босанскохерцеговачке дијаспоре чине особе које су избегле или протеране из својих домова током рата од 1992. до 1995., а углавном су то припадници бошњачког народа.
Према истраживању Светског савеза дијаспоре БиХ, грађана пореклом из Босне и Херцеговине највише има у Европи, тачније у Немачкој, Аустрији и скандинавским земљама, затим у САД-у и Аустралији, док је Турска на првом месту ако се гледају потомци од ранијих исељавања.
Према последњим проценама Министарства спољних послова Македоније, око 900.000 грађана из Македоније данас живи у дијаспори. Македонија тренутно има нешто више од два милиона становника, што значи да сваки трећи грађанин ове земље живи у иностранству.
СВЕ ВЕЋА МИГРАЦИЈА
Према последњем истраживању Светске банке, европске земље у којима је забележен највећи ниво миграција у неколико последњих година су Русија, Украјина, Турска, Румунија, Белорусија, Босна и Херцеговина и Албанија.
Са друге стране, према истраживању Светске банке из 2011. године, око 11,9 милиона држављана Мексика живи широм света, а највише у Северној Америци, што ову земљу чини лидером по масовности дијаспоре.
После Мексика, следи Индија са 11,4 милиона грађана који живе ван граница земље, Русија са 11,1 милион, Кина 8,3 милиона, Украјина 6,6 милиона, Бангладеш 5,4 милиона, затим Пакистан са 4,7 милиона људи у дијаспори, колико има и Велика Британија.
Значајан број исељеника има и Турска чија дијаспора броји око 4,3 милиона, док само у Немачкој живи око 2,8 милиона особа турског порекла.
Анадолија