Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да би деца у Хрватској требало да у школама много више уче о деловању усташких формација, али на основу чињеница.
Поводом буке која се дигла око најновијег броја хрватског месечника "Војна повијест" на чијој је страници усташки злочинац и командант црне легије Јуре Францетић и у коме се велик простор даје тексту о усташким формацијама и њиховим борбеним дејствима, Пуховски је рекао Танјугу да не би био проблем ако би се у тексту о усташама наводиле чињенице.
“Али, ако се ради о пропаганди, и о Францетићу се пише као о као шармантном успешном победнику, то је неприхватљиво, па би Министарство науке и образовања требало реаговати, предузети радикалне мере и избацити тај месечник са пописа додатне литературе за школе'', истакао је Пуховски.
Министарство науке и образовања јуче је подсетило да је препоруку за коришћење часописа у школама издало бивше министарство у септембру 2011. године кад је министар био Радован Фукс и кад је на власти био ХДЗ.
"Препорука је тада издата на основу позитивног мишљења Агенције за одгој и образовање која је имала увид у тада достављени број часописа који је био најављен као едукативно-историјски и научни часопис", истичу у министарству.

Министарство је реаговало већ на саму најаву најновијег броја месечника објављену у "Вечерњем листу" чије је "Војна повијест" специјализовано издање.
Министарство је саопштило да је од Агенције затражено да направи стручну анализу последњих неколико бројева поменутог часописа, укључујући и последњи број са насловом “Усташка војница''.
Осим од агенције, стручну рецензију, Министарство је затражило и од неколико независних стручњака за историју.
Пошто Агенција за одгој да стручно мишљење, Министарство ће преиспитати препоруку коју је издало бивше министарство. За њих је, како су истакли, потпуно неприхватљиво да се на насловној страни часописа који би се требао користити у школама налази фотографија Јуре Францетића са усташким ознакама и наслов "Усташка војница - Почетни развој оружане силе Усташког покрета".
Насловна страница и садржај месечника изазвали су велику буку и узнемиреност у Бањалуци и другим деловима Републике Српске где су у Другом светском рату усташе починили небројене злочине.
Танјуг