Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

СКРИВЕНА СТРАНА РАТА
У театру "Канадског музеја цивилизације" у Гатиноу (у квебечком региону канадске престонице) 28. маја је одржана премијера документарног филма "Повратак кући: Жртве рата" ("Homecoming: The Casualties of War"), аутора Скота Тејлора (Scott Taylor) из Отаве, еминентног ратног извештача-ветерана и издавача војног листа "Еспри д кор" ("Esprit de Corps"), чији објективни погледи и одмерени стручни ставови често одударају од онога што се јавности презентује у званичним медијима. Он је драгоцени глас савести и бескомпромисни борац за истину, који је својим извештавањем о рату у бившој Југославији стекао огромно уважавање међу српском дијаспором у Канади, посебно са својом књигом "Инат" о НАТО бомбардовању СР Југославије, 1999. године.
Пројекцији новог Тејлоровог документарног остварења присуствовале су званице из дипломатског кора у Отави, међу којима су били и Ђорђе Чиклован, отправник послова Амбасаде Србије, Биљана Гутић-Бјелица, амбасадорка Босне и Херцеговине, Џејмс Бисет, последњи канадски амбасадор у бившој Југославији, те бројне личности из политичког и јавног живота, представници канадских оружаних снага, као и рањени војници- ветерани рата у Авганистану, који су протагонисти овог филма.
"Повратак кући: Жртве рата" је потресно сведочанство о дуготрајним болним последицама које је канадско војно ангажовање у Авганистану (од 2002. до 2012.) оставило на војнике-ветеране и на њихове породице, неутешне мајке, родбину и пријатеље.

У препознатљивом стилу Скота Тејлора, овај филм открива ону другу, скривену, тужну и мрачну страну рата. Филм не прича о биткама и слави, нити доноси излизану политичку реторику о "доприносу ширења демократије и заштите људских права", како то многи медији обичавају, већ говори о физичким, психичким и емоционалним ожиљцима и још незацељеним ранама на телима и душама канадских војника послатих у Авганистан.
У протеклом десетогодишњем периоду, тамо је погинуло 185 канадских војника, док су се многи вратили кући као инвалиди или пате од психолошких траума. Званично, око 3.400 војника-ветерана рата у Авганистану је подврвгнуто третману синдрома пост-трауматичног стреса.
Кроз типични Тејлоров избалансирани приступ, приказујући индивидуалне судбине, овај једночасовни филм прати настојања рањених војника да се реинтегришу у друштво и поново укључе у цивилни живот, што за многе није нимало лако. Упркос пруженој финансијској и медицинској помоћи владиних организација и агенција, један број војника не успева да се врати у нормалну свакодневницу.
Обревши се поново кући са фронта, њихови бракови и породице су се напречац растурили, неки су постали бескућници, алкохоличари и овисници од дроге, а забележени су и случајеви самоубиства ветерана…
Ове горке последице ратних траума и преживљеног шока на борбеној линији најупечатљивије је у филму изразио Ромео Делер (Romeo Dallaire), канадски сенатор и пензионисани генерал, главнокомандујући снага УН у грађанском рату у Руанди, 1994.:
"Ја нисам више онај муж за којег се моја супруга удала, нити сам онај отац који сам некад био, нити ћу то икад више бити!"
Примивши од присутних бројне честитке и похвале за свој филм, Скот Тејлор је после пројекције дао ексклузивну изјаву за "Новине Торонто”.
- Ово је већ ваш трећи документарни филм. Од дугогодишњег новинара-ратног извештача преобратили сте се сада у филмског аутора. Да ли то можда значи да намеравате да новинарско перо замените камером, односно да уместо писане речи убудуће превасходно користите покретне слике!?
"Ми живимо у електронском добу, у којем све више преовладава тај визуелни аспект. Ја сам почео да правим документарне филмове јер сматрам да тако могу лакше и брже да са својом поруком продрем и допрем до очију и ушију најшире јавности. Наравно, ја и даље остајем по вокацији новинар, и даље ћу наставити да пишем чланке и књиге, јер су они најбоља форма за сериозно и дубинско журналистичко сагледавање ствари".
- Како је настала идеја за овај филм и шта сте са њим хтели да поручите гледаоцима?
"После прошлогодишњег повлачења канадских борбених трупа из Авганистана у медијима се готово више и не говори о том рату! Ја сам хтео да са овим филмом подсетим на све поднесене жтрве канадских војника и на трагичне личне конзеквенце које им је рат донео. Они су канадски ратни ветерани модерног доба.
Филм је направљен у продукцији "CPAC"-а. Снимили смо комплетно нов филмски материјал на локацијама од атлантске до пацифичке обале Канаде.
Са овим филмом сам хтео заправо да укажем на цену коштања рата у Авганистану. Не ради се ту само о потрошеном новцу, већ о изгубљеним младим животима и физичком, психолошком и емоционалном бремену којег сада подносе и плаћају канадски војници-ветерани и њихове породице, али, на крају крајева, и целокупно друштво. За разлику од Срба, Канађани живе веома комфорно и безбедно и често не могу да у потпуности схвате све ужасе рата и болне последице које он проузрокује" - казао нам је Скот Тејлор.
Канадска публика ће имати прилику да Тејлоров документарни филм "Повратак кући: Жртве рата" погледа већ у недељу, 2. јуна у 9 часова навече, на парламентарном тв-каналу "CPAC".
Бојан Ж. Босиљчић, Новине