Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У неколико анкета Канада је добила углавном позитивне оцене у различитим анкетама и истраживањима, али је по једној сврстана готово на само зачеље.
Вероватно је једно од најважнијих било оцењивање квалитета живота у богатим индустријски развијеним земљама, које је спровела Организација за економску сарадњу и развој, где се Канада нашла међу водећима по свим индикаторима.
Треба рећи да ова организација не даје редослед укупног рангирања, али би се по свему Канада могла наћи отприлике на трећем месту, од укупно 36 земаља, колико их је оцењивано. Водило се рачуна о најразличитијим индикаторима, од оних везаних за посао и доходак, безбедност, па до перцепције онога што је дефинисано као задовољство животом и по највећем броју њих Канада је у самом врху. По овом последњем поменутом критеријуму, на пример, преко три четвртине Канађана се изјаснило да је задовољно, свега четири одсто мање од најзадовољнијих Швајцараца.
Једини индикатори који нису превише повољни за Канаду су висок ниво диспаритета у примањима и недовољна сигурност на радним местима, због великог броја људи који раде по шестомесечном или краћем уговору.
По овом упоредном истраживању, Канада је боље прошла него по процени Уједињених нација и њиховог развојног индекса.

У другој, такође међународној анкети, коју је организовао ББЦ међу житељима 25 земаља, Канада је друга по популарности, заједно са Великом Британијом.
Обе земље имају по 55 позитивних поена, а разлика је у броју негативних поена, Канада има 13, а Британија је за нијансу лошије прошла, пошто има пет више.
На првом месту се нашла Немачка, према којој је скоро две петине испитаника исказало позитивна осећања. На четвртом месту је Јапан, са 51 позитивним и 27 негативних поена, а пета је Француска, 49:21.
Канада, Француска и Велика Британија из године у годину имају све бољи рејтинг, док Кина, САД и Русија губе поене.
Једино је по броју плаћених слободних дана Канада лоше прошла. Од укупно 21 богате земље, трећа је отпозади, јер канадски радници кроз одмор и државне празнике добијају минимум 19 дана слободних плаћених дана годишње. Поређења ради, у Аустрији и Португалији запослени по истој основи добијају минимум 35 слободних дана, а у Шпанији и Немачкој минимум 34 дана.
Једине две земље лошије пласиране од Канаде су Јапан, са десет дана одмора годишње, и САД, где запослени немају ни један обезбеђен плаћени слободни дан.
Новине