Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник покрајинске владе Бојан Пајтић рекао је да ће Скупштина Војводине у среду донети Декларацију о заштити уставних и законских права АП Војводине, јер "велика већина грађана јасно види да се та права не поштују и повређују". 
"То најдиректније утиче на интересе грађана Војводине. Нарушавају се и раније стечена права, што је незабележено у модерној европској пракси", истакао је Пајтић у писаној изјави објављеној на интернет страници покрајинске владе.
Према његовим речима, Декларација ће озбиљно упозорити на то да непоштовање начела аутономије, уставних и законских решења, слаби правну државу и европску демократску праксу. Тиме се, како је навео, угрожавају стабилност и нормално функционисање одговорне државе.
Пајтић је истакао да садашња републичка власт мора имати снаге да поднесе терет погубне политике на Косову деведесетих година. "Мора стећи снаге да донесе тешке, али далекосежне одлуке. Али Војводина не сме бити полигон на којем ће се искалити бес и фрустрација због изнуђених и непопуларних потеза", рекао је Пајтић. Он је навео да је недавно мимо уставних гаранција, смањен оквир на основу кога се опредељује минимум финансијских средстава за Аутономну Покрајину Војводину и додао да је, поред тога, републичка Влада протиуставном одлуком, без консултација са покрајинским органима, почела на неуставан начин да располаже покрајинском имовином.

"Узурпирано је и право о постављању директора Покрајинског фонда за здравство и социјалну политику, супротно од раније поднете иницијативе утемељене на закону и неспорном праву Аутономне Покрајине Војводине", навео је Пајтић.
Пајтић је рекао да је потпуно игнорисан захтев покрајинске Владе да се, у складу са неспорним надлежностима према Закону о утврђивању надлежности АП Војводине, представницима покрајине обезбеди одговарајуће учешће у власништву и управљачкој структури Новосадског сајма.
Масовно се врше смене руководећих људи и чланова управних одбора у значајним државним институцијама пре истека мандата, без законске основе и било каквог образложења, истакао је Пајтић и додао да се именују страначки подобни кадрови уз непоштовање мишљења покрајинске и локалне администрације, експерата одговарајућих струка и синдикалних организација.
"Скупштина Војводине неће пристати на то да се Војводина и права њених грађана сведу на неку необавезну форму, попут 'невладине организације, ловачког или риболовачког друштва'", нагласио је Пајтић.
Председник покрајинске владе је навео да ће Декларацијом позвати републике органе и институције да заједно са покрајинском администрацијом и представницима локалних самоуправа, уз јачање међусобне сарадње, унапредимо ниво поштовања прописаних процедура, као и неспорних права и обавеза.
"Истовремено, Војводина даје пуну подршку републичкој власти да се јасно определи за европски пут Србије. Пре свега зато што у Европи постоји добар обичај да се интереси и права грађана штите, а уставне и законске норме поштују", истакао је председник Владе Војводине.

Политика