Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Животни пут и дело једног од пет најумнијих људи 20. века, Милутина Миланковића, творца најзначајнијег дела српске науке у протеклом столећу „Канон осунчавања Земље и његова примена на проблем ледених доба” биће приближени садашњим и будућим генерацијама, захваљујући, неколицини ентузијаста и Привредној комори Војводине.
На конференцији за новинаре која је јуче одржана у Новом Саду, најављено је да ће промоција документарног филма „Путник кроз васиону и векове” редитеља Душана Вулековића, бити одржана 15. новембра у великој сали овдашњег Конгресног центра, а у организацији Привредне коморе и Удружења „Милутин Миланковић”.
О филму су говорили председник војвођанске Привредне коморе Никола Стојшић, продуцент Славко Максимовић и директор филма Слободан Стојановић, истакавши да је реч о комбинацији игране структуре, којом је на филмски начин оживљен лик академика Миланковића, и анимације којом је представљен део његовог научног опуса и документарне грађе. Основна жеља многобројне ауторске екипе, како је јуче наглашено, била је да се допринесе вредновању личности и дела овде неправедно и недопустиво запостављеног, а у свету веома признатог и познатог српског научника.

Истовремено, представљена је и публикација о Милутину Миланковићу „Путник кроз васиону и векове” чији је издавач Министарство за заштиту животне средине. У овој публикацији, која је у целини штампана и на енглеском језику, указује се на два фундаментална доприноса Миланковића светској науци. Поред већ поменутог „Канона осунчавања Земље...”, други допринос је Миланковићево објашњење промена климе на Земљи условљених променама положаја Земље у односу на Сунце.
Милутину Миланковићу (рођен у Даљу 1879., а преминуо у Београду 1958. године), свет се одужио тако што су његовим именом названи по један кратер на Месецу и Марсу и једно небеско тело, а од 1993. Европско геофизичко друштво додељује „Медаљу Милутина Миланковића” за највећа достигнућа у климатологији и метеорологији.
С. Живковић