Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Шефовица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон предложила је Београду и Приштини неку врсту "ердутског споразума", са прелазном управом ЕУ на северу КиМ, кажу извори листа Данас.
Упркос неким проценама да је последњом рундом преговора стављена тачка на бриселски дијалог, који је Ештонова пет месеци водила са премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем и да се нови преговори очекују тек 2014, наводно после ванредних избора у Србији, у Бриселу тврде да још ништа није готово и да је прерано за оцене да је процес неуспешан.
Према сазнањима листа, Београд и Приштина добили су рок да се до идућег уторка, 9. априла, изјасне о предлогу, који им је прекјуче изнесен у Бриселу. Како се спекулише, реч је о некој врсти модела "ердутског споразума" у промењеним међународним околностима, којим се предвиђа прелазна управа ЕУ на северу КиМ. То значи да би у будућој заједници српских општина север имао привремено другачији статус, док не прихвати косовске законе.
Осим спора око надлежности заједнице општина у области правосуђа и полиције, Београд и Приштина нису могли да се усагласе ни око тога "шта је север КиМ", тврде извори овог листа. Српска страна говори о четири општине - Зубин Поток, Звечан, Лепосавић и северна Митровица, док Приштина ту придодаје јужну Митровцу, као и општине Србица и Вучитрн.

Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, јуче није могла да потврди та сазнања, али је изјавила да су двема странама предочени "конкретни елементи за решење питања о којима је разговарано", па да ће Београд и Приштина, после консултација "код куће", о свом ставу обавестити Ештонову, са којом ће бити у контакту. Она није прецизирала на шта се односе "коначни елементи", као ни на који ће начин Београд и Приштина пренети Бриселу своје одлуке.
Извјесно је једино, да би Ештонова требало да почне да пише извештај најкасније 15. априла, како би био спреман за заседање Савета ЕУ које почиње 22. априла. Дипломатски извори спекулишу да ће се наћи начин за некакав неформални "трилатерални" састанак, што су најавили Дачић и Тачи. У Бриселу упозоравају да је остало мало времена, а оштрији тон Ештонове у саопштењу о осмој рунди објашњавају "жељом ЕУ да се по сваку цену нешто постигне у овим преговорима".
Данас