Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дијаспора Србије широм света током овог месеца организује низ активности поводом девет година од насиља на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, са намером да светску јавност подсети на злочине који су тада почињени над Србима и неалбанским становништвом на Космету. Подршку овим активностима наших људи у расејању, у оквиру кампање „Да се не заборави“, пружа Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, која је тим поводом контактирала са многим појединцима и организацијама у дијаспори.
У таласу албанског насиља 17. марта 2004. године страдало је 19 особа, протерано око 4.000 Срба, етнички очишћено шест градова и девет села, запаљено 35 цркава, порушено, запаљено или тешко оштећено 935 српских кућа и десет друштвених објеката – школе, домови здравља, поште. Страдала је и баштина српског народа, 18 споменика културе. Срушени су манастир Девич код Србице и конаци манастира Светих архангела код Призрена, а у том граду су изгореле цркве Богородице Љевишке из 14. и Светог Ђорђа из 16. века, подсећају у Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.
Кампању обележавања мартовског погрома, коју је покренула Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, Канцеларија за дијаспору подржала је стављајући на располагање своје контакте са српским организацијама и појединцима српског порекла у свету.

Њима је, како за Међународни радио Србија каже помоћник директорке Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Растко Јанковић, пружена подршка, између осталог, достављањем документарног филма „Злочин без казне“, фотографија и брошура на неколико светских језика, који говоре о мартовском насиљу на Космету. Већ су, у оквиру кампање, одржани скупови у Линцу, Малмеу, Стокхолму, Будимпешти, Подгорици, Кијеву, Инсбруку, Бару, а 28. марта биће у Српском културном центру у Паризу, прецизира Јанковић.
„Обележавање седамнаестомартовског погрома у дијаспори траје до краја овог месеца. Градови у којима ће, поред Париза, тим поводом наредних дана бити организоване различите активности су Лондон, Штутгарт, Берлин, Беч, Трст, Брисел, Хаг, Братислава, Минхен, Цирих, Москва, Сиднеј, Пекинг, Чикаго, Њујорк, Вашингтон, Јоханесбург, Торонто, Темишвар, Вуковар, Загреб, Бањалука, Херцег Нови, Тирана, Скопље, Љубљана...“ – наводи Јанковић.
Акцији су се, како истичу у Канцеларији, придружили делегати Скупштине дијаспоре и Срба у региону из преко четрдесет земаља, као и свештеници Српске православне цркве изван граница Србије. У градовима где живи српска дијаспора, с основним циљем да се не заборави оно што се десило пре девет година на Космету, организују се најразличитије активности: пројекције филмова, изложбе фотографија, молитвена сећања, предавања, конференције, промоције књига, фудбалски турнири. О ономе што је већ одржано постоје информације, илустроване фотографијама, на сајту Канцеларије за дијаспору http://www.dijaspora.gov.rs/. Са истим циљем води се и кампања на друштвеним мрежама Косово – Цоде оф Силенце која је намењена страној јавности.
Наша дијаспора је и претходних година на различите начине обележавала 17. март, подсећа Растко Јанковић. Он најављује да ће целокупна слика о овогодишњој кампањи и њеним ефектима бити позната у априлу, после завршетка свих активности.
Сузана Митић, МРС