Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Турска је освојила Балкан пре пет векова, а данас поново продире у БиХ, само овог пута на блажи начин.

Наводи то амерички лист "Вашингтон пост" у тексту у којем се додаје да са два турска универзитета у Сарајеву, затим инвестицијама широм региона, утицај Турске полако, али сигурно расте на целом Балкану.

"Турске инвестиције су се прошириле чак и на Србију и Хрватску, где живи већина хришћанског становништва која султане из Константинопољаи даље сматра окупаторима, а не ослободиоцима", стоји у чланку америчког листа. Даље је наведено да је све веће присуство Турске у региону дало Турској шансу да прошири свој утицај у Европи и то у време када је перспектива њеног придруживања ЕУ и даље под знаком питања.

"Турски лидери раде на новом отоманском царству, истина, једној блажој верзији", каже Амир Зукић, шеф Бироа турске агенције Анадолија у Сарајеву.

Према његовим речима, "Турска, некадашња регионална сила, покушава да направи свој камбек и то на велика врата".

"Вашингтон пост" наводи да док је за време владавине комунистичког режима присуство Турске било скоро неприметно, после распада Југославије, средином деведесетих година прошлог века, почела је да пристиже турска помоћ.

"Од тада, турским финансирањем обновљени су споменици из ере Отоманског царства, који су били мета етничког рушења. Данас, турски културолошки утицај тешко да нећете приметити у Сарајеву. Турски званичници су веома често у посети овом граду. Изграђена је нова, велика турска амбасада и то баш у близини Алеје снајпера", истиче амерички лист. "Вашингтон пост" додаје да се у Сарајеву на сваком кораку налазе билборди који рекламирају путовање у Турску. "Ипак, два универзитета представљају најбољи пример турског утицаја, где студира велики број турских студената", пише "Вашингтон пост".

"Турцима је долазак у БиХ веома привлачан, јер вјерују да ће БиХ, са свим својим проблемима, ући пре у ЕУ него Турска. Они ово сматрају једним мостом између те две земље", каже Мухамед Хаџиабдић, проректор за наставу Међународног универзитета Сарајево, а преноси амерички лист. Неки од турских студената планирају да остану у овом региону и развију посао.

"Босна је некад била саставни дио Отоманског царства, тако је слична Турској. Мој отац ми је рекао да треба да одем у БиХ, јер иако је словенска, истовремено је и муслиманска", каже Фатих Селчук, (19), студент из Измира, који похађа прву годину факултета у Сарајеву. Амерички лист закључује да све веће присуство Турске "узнемирава неке, првенствено босанскохерцеговачке Србе".

Агенције