Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Здравко Мамић је приведен због кршења члана 325. Кривичног закона Хрватске који забрањује јавно подстицање на насиље и мржњу. Због говора мржње Мамићу прети до три године затвора.
"Ко путем штампе, радија, телевизије, рачунарског система или мреже, на јавном скупу или на други начин јавно подстиче или јавности учини доступним летке, слике или друге материјале којима се позива на насиље или мржњу усмерену према групи људи или припаднику групе због њихове расне, верске, националне или етничке припадности, порекла, боје коже, пола, полног опредељења, родног идентитета, инвалидитета или каквих других особина....", стоји у првом ставу члана 325. Кривичног закона Хрватске.
Члан ИО ХНС-а и газда Динама прекршио је неколико закона иступом у којем је и на националној основи извређао министра Жељка Јовановића. Мамић је, између осталог, изјавио да министар Јовановић мрзи све што почиње са хрватски, јер има крвна зрнца која претежу на ону страну која мрзи све хрватско, и да је он увреда за хрватски мозак и хрватског човека.

Газда Динама није заборавио ни навијаче Бад Блу Бојсе, рекавши да би "све бих дао да се врате на Максимир. Када бих видео да навијају са севера одмах бих дао оставку. Отишао бих из клуба, иако би Динамо био шест пута лошији него што је Хајдук".
ХНС ПОКРЕЋЕ ПОСТУПАК ПРОТИВ МАМИЋА
Хрватски фудбалски савез оценио је неприхватљивом изјаву Здравка Мамића да министар науке, образовања и спорта Жељко Јовановић мрзи све хрватско, јер је Србин, и најавио покретање дисциплинског поступка против Мамића. ХНС сматра да сваки спортски радник треба да одговара као појединац за своје речи и дела, па се стога ограђује од последње изјаве Здравка Мамића за Саундсет радио. Савез Мамићеве изјаве сматра неприхватљивима, а такав начин комуникације непримереним. Као члан ИО ХНС Здравко Мамић, као и сви фудбалски радници, дужан је да поштује одредбе Кодекса о понашању фудбалских радника. Будући да је Мамић својом изјавом повредио овај Кодекс, против њега ће бити поднесена пријава ради покретања дисциплинског поступка, наводи се у саопштењу ХНС-а.
Осуда председника Хрватске Иве Јосиповића
Председник Хрватске Иво Јосиповић о изјави челника фудбалског клуба Динамо из Загреба Здравка Мамића.
"Председник Хрватске Иво Јосиповић најоштрије осуђује вербални испад и говор мржње господина Здравка Мамића. Речи којима је лично, највулгарније и примитивно, извређао министра Жељка Јовановића, једнако су увредљиве и злоћудно агресивне према свим припадницима српске мањине и Србима као народу у целини", истиче се у саопштењу из Јосиповићевог кабинета.
Председник је оценио да је такав говор неприхватљив у сваком цивилизованом и демократском друштву, те да заслужује сваку осуду.
Индекс.хр
Преслушајте Мамићеву изјаву ОВДЕ