Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Због организовања шверца оружја, бивши председник Аргентине Карлос Менем проглашен је кривим. Менем је шверцовао оружје док је вршио функцију председника. За овај злочин бивши аргентински председник може добити од четири до 12 година затвора.
Апелациони суд је Менема који је владао од 1989. до 1999. године и његовог министра одбране Оскара Камилиона прогласио кривим за шверц 6.500 тона оружја и муниције Хрватској и Еквадору. Менем је 2011. године, заједно са још више од 12 осуђених, био ослобођен оптужби, али је тужилаштво уложило жалбу.
"Менем је осуђен за "тежи шверц", а та нијанса је додата, јер се ради о злочину у који је умешан ратни материјал, а извели су га владини званичници", наводи се у пресуди. У оптужници се помињу три декрета о испорукама које је он потписао почетком 90-их година прошлога века.
Менем је признао да их је потписао, али и даље тврди да су те испоруке биле легалне, јер је оружје (пушке, артиљеријско оружје, минобацачи, против-тенковске ракете и муниција), било послато у мирољубиве земље.

Менем је данас сенатор што у теорији значи да ужива имунитет, али би могао отићи у затвор по истеку мандата 2014. године или уколико му посланици одузму имунитет.
Оружје је слато у Хрватску седам пута у периоду 1991. до 1995. године када је Балкан био под ембаргом увоза оружја, напомиње француска агенција.
Оружје је слато и у Еквадор фебруара 1995. године у три наврата и то авионом. Тада је Еквадор био у пограничном рату са Перуом, а Аргентини је било забрањено да шаље оружје и једној и другој страни као једном од гаранта мировног споразума које су две земље потписале 1942. године.
РТС