Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Снаге НАТО-а су у 78 дана агресије 1999. године 112 пута бомбардовале територију бивше СРЈ муницијом са осиромашеним уранијумом У238. Контаминирана је 91 локација, од којих једна у Црној Гори, девет у ужој Србији, а чак 81 на територији Косова и Метохије. Број оболелих од малигних обољења на Косову је у последњих дванаест година увећан и до 200 пута, а годишња стопа раста оболелих од разних врста канцера је 2,4 одсто, упозорио је у разговору за наш радио председник невладине организације "Милосрдни анђео" и лекар у косовско-митровачком здраственом центру Небојша Србљак.
Према подацима о броју налета и просечном броју испаљених пројектила, на територију Косова и Метохије је испаљено око 31.000 комада муниције са осиромашеним уранијумом, а у осталим деловима СРЈ око 5.000.
“Према званичним подацима НАТО-а, на подручју Космета и југа Србије бачено је 300 тона муниције пуњене осиромашеним уранијумом, иначе директним изазивачем више малигних обољења као што су галопирајућа леукемија, лимфом, малигни тумор штитне жлезде. Тај отров који је кроз земљиште и ваздух ушао у животну средину остаће ту готово заувек, и утицаће на здравље и смањење живота становништва,” наглашава др Небојша Србљак.

Када се ради о повезаности уранијума и пораста броја људи оболелих од малигних болести, он каже да ту нема никаквих сумњи и да су докази очигледни и да би Београд морао да алрмира светску јавност да је НАТО преко "Милосрдног анђела" донео Србији драматичан пораст оболелих од малигних тумора.
Према речима нашег саговорника, пре бомбардовања број малигних обољења на подручју косовско-митровачког здраственог центра био је 1 према 10 000, да би се већ 2002. године тај однос спустио на 1 према 1 000.
“У првом моменту имали смо највише оболелих од карцинома плућа, а старосна структура оболелих кретала се од 35 до 45 година, док су пре рата од карцинома највише обољевали људи око 7о година старости. Дубљом анализом, утврдили смо да су већина оболелих мушкарци који су били ангажовани у одбрани земље на релацији Ђаковица – Пећ на Косову и Метохији. Да није реч о никаквој случајности, најбоље говоре чињенице да су оболели различите старости, социјалног порекла и велика већина њих није у породицама имала малигна обољења,” упозорава др Србљак. Као најбољу потврду ових алармантних података он наводи случај који се догодио са целокупним одељењем од десетак војника који су се у време бомбардовања склонили у рупу од бомбе из које је излазио љубичасти дим. Од њих десеторо, сви су у врло кратком року оболели од карцинома плућа и од пре пет година више нико није жив.
“Једна од најстрашнијих манифестација пораста малигнитета међу косовско-метохијским становништвом јесте појава веома ретког јувенилног карцинома костију са сигурним смртним исходом, који се јавља код деце до 11 година. Пре рата на Косову и Метохији је на 300.000 становника постојао један оболели, а протеклих година било је чак четворо тешко болесне деце. Свакодневно смо сведоци све већег броја разних деформитета на новорођенчадима, великог броја спонтаних абортуса и повећања стерилитета,” наглашава др Србљак.
Србљак је мишљења да није на време урађена санација терена како би се спречио продор контанимираних материја у подземне воде и даља контаминација. “На тај начин у огромном броју би се смањила појава малигних болести код Срба, Албанаца и свих других који су остали да живе на Косову, посебно у областима која су била изложена масовном бомбардовању. Под хитно је неопходно урадити скрининг односно серолошкла истраживања малигнитета која могу да се открију у најранијој фази болести. На основу пораста антитела на малигно ткиво, оболели могу да се прецизније лече и болест елиминише у самом зачетку. Многобројни људи који су се одазвали на позив државе и несебично је бранили сада обољевају и потребно им је помоћи у њиховој борби са најтежом болешћу,” апелује председник организације "Милосрдни анђео".
По мишљењу др Србљака, овдашњи политичари би требало да се запитају зашто нема смелости и храбрости да се држава озбиљно позабави заштитом свог нараштаја, али и да одговоре ко треба да сноси материјалну и моралну одговорност за последице бомбардовања. Он напомиње да би Србија требало да се угледа на Италију која је званично призанала да је велики број њихових војника који је од 3 до 6 месеци боравио на Косову, оболело од малигних болести. Тим пре што праву експлозију малигних тумора, нажалост, тек можемо да очекујемо, зато што око 15 тона осиромашеног уранијума и плутонијума баченог на Србију делује, и деловаће наредне четири и по милијарде година!
Ђуро Малобабић, МРС