Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У храму Успења Пресвете Богородице у Маглајанима код Лакташа данас је служен парастос за више од 1 300 цивилних жртава покоља усташких "црнокошуљаша" над православним становништвом Лијевча поља, на Крстовдан 27. септембра 1944. године и рације која се догодила 3. новембра исте године.
Поред потомака невино настрадалих српских жртава усташког покоља, парастосу су присуствовали председник општинске Борачке организације Душан Косић и председник Фонда солидарности лакташких ратних војних инвалида Слободан Јовандић.
Сеоска црква у Лијевчу пољу посвећена Успењу Пресвете Богородице после покоља на Крстовдан, 3. и 4. новембра 1944. године била је претворена у сабирни центар из кога су усташе око 300 српских домаћина одвели на стратишта у Стару Градишку, Млаку, Јасеновац и Госпић, где им се губи сваки траг.

"Кривица невино пострадалих, за спас чијих душа се данас помолисмо, била је једино у томе што су се крстили са три прста и били вредни и угледни домаћини који су се поштујући наређења тадашње власти чисте душе одазвали на пут без повратка. Овај злочин морамо праштати, али не смемо заборавити, јер ко заборавља прошлост нема ни ни будућност" - рекао је протонамесник Јово Зељковић.
Као подршка немачким окупационим снагама у Лијевче поље послана је "Црна легија", односно неколико стотина крвника под командом ратног злочинца Вјекослава Макса Лубурића. Искључиви задатак усташких "црнокошуљаша" био је да изврши одмазду над невиним српским цивилним становништвом Лијевча поља, који су побили више од 1 300 жена, деце и мушкараца из 17 лијевчанских села.