Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Верски и поклонички туризам је веома популаран у свету, а поново постаје и код нас. Познато је да су страни туристи одувек били заинтересовани за наше цркве и манастире. Богата понуда овог вида туризма представљена је на минулом сајму у Новом Саду.
Први пут су на једном месту представљене све конфесије које делују у нашој земљи: Српска православна црква, Католичка црква, Јеврејска заједница и синагоге, Мисихат Исламске заједнице, Евангелистичка верска заједница. То је била прилика да се шира јавност упозна са њиховим радом и међусобном сарадњом, али и да види како се прилагођавају новим временима и како негују културу, традицију и верску баштину.
Поклоничке агенције приређују организоване посете верским објектима у земљи и иностранству.
Најпознатија међу њима је свакако „Доброчинство”, агенција Српске православне цркве која већ много година организује посете манастиру Хиландар, Метеорима, Светој земљи (за Божић и Васкрс), као и нашим манастирима, али и светим местима у иностранству. Увек је највеће интересовање за обилазак Свете земље, Хиландара и манастира Острог, кажу у овој агенцији

Проспекти, каталози, верске књиге, часописи, кувари и календари преведени су на светске језике, а постоје и овлашћени туристички водичи који причају туристима приче и легенде о црквама и манастирима, њиховим ктиторима, иконописцима и духовном животу монаха. Показало се да, уз оно што чини манастирски живот, монаси и много раде. Баве се пољопривредом, прерадом воћа и поврћа (ракија, вино, ајвар, кувани парадајз, џемови и слатко), млечним прерађевинама, производњом посне хране (производи од целог жита, без конзерванса и других штетних адитива, млеко од бадема и кукуруза, посни јогурт, мајонез и разни надеви), скупљањем лековитог биља и гљива, производњом меда и производа од меда, израдом икона и уметничких предмета, прављењем воска за свеће, тамјана, израдом бројаница и осталих реликвија. Сви ови производи могу да се купе по повољним ценама.
Ту су и света водица, свето уље и освештане иконе заштитника или ктитора манастира које се углавном поклањају туристима.
И остале конфесије које делују у нашој земљи труде се да вернике и најширу јавност упознају са богатством верских обичаја, местима ходочашћа, реликвијама, али културом и традицијом верске заједнице.
Католичка црква води на Маријанска ходочашћа у Бунарицу, Дорослово, Текију и Арачу, a Мисихат Исламске заједнице организује одлазак верника на ходочашћа у Меку и Медину.
Драгица Бајић

Путеви спасења
Сједињен са стенама високо изнад Бјелопавлића равнице (између Никшића и Даниловграда), манастир Острог је једно од најпосећенијих места. Свакодневно, а посебно викендом и празницима овде пристижу колоне на поклоњење чудотворним моштима Острошког светитеља Василија. Често је, у углавном дводневни програм путовања до Острога, уткан још неки прелазак границе и посета манастиру Тврдош из кога је св. Василије и дошао у околину Никшића. Тврдош је у близини Требиња, изнад кога се на брду Црквине налази храм духовности, у народу познатији као Херцеговачка Грачаница и једна од најлепших сакралних грађевина у источној Херцеговини. Из Острога путеви углавном воде до манастира Даибабе, Морача, Милешева...
С. Л.