Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Драган Вучетић, пореклом Невесињац, иако већ неколико година ради у Немачкој као машински инжењер у престижној фирми, одлучио је да у родном крају почне велики посао. У хладњачу капацитета две хиљаде тона и погон за прераду воћа и поврћа у Берковићима уложиће више од три милиона марака. Вучетић већ пет година улаже у пољопривреду у Херцеговини, има 40 хектара воћњака у Берковићима и Љубињу и три хектара пластеника у Требињу. Градња хладњаче и производног погона била је сасвим логичан корак, каже овај млади пословни човек.
– Овим ће се избећи последице осцилација на тржишту, а малим произвођачима пружа се могућност да овде пласирају своје производе. Предност Херцеговине је оно што је некада био недостатак – одсуство индустрије. Зато се овде може производити еколошки здрава храна. До сада су из Херцеговине одлазиле углавном сировине, а сада ћемо створити могућност да имамо и властити производ – вели Вучетић. 
Најављује да ће у хладњачи и производном погону бити запослено око 50 радника.

– Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства пружиће пуну подршку овом и другим сличним пројектима. Ово нису објекти од значаја само за општину Берковићи већ за целу регију. Ово треба да буде покретач пољопривредне производње, воћарства и повртарства на ширем подручју. Надам се да смо најзад схватили шта имамо и од чега можемо живети – истиче ресорни министар Радивоје Братић. 
Најмања и најмлађа источнохерцеговачка општина Берковићи овом инвестицијом добиће први значајан производни погон. Поред подршке Министарства пољопривреде, Драган Вучетић истиче и свесрдну помоћ локалне власти. Читав пројекат подржала је и Светска банка која већ неколико година учествује у финансирању пројеката у општини Берковићи.  
– До сада смо уз помоћ Светске банке много уложили у инфраструктуру и мање, појединачне пројекте. Са отварањем погона оваквих капацитета очекујемо да ћемо лакше убудуће конкурисати за новац Светске банке за друге пројекте па и за примарну производњу – оцењује начелник општине Берковићи Ранко Лучић. Регија источне Херцеговине одавно се определила за пољопривреду као један од стратешких праваца развоја. Ипак, осим мањих, појединачних пројеката, великих инвестиција у пољопривреду до сада није било. Зато се почетак градње хладњаче и погона за прераду воћа и поврћа у Берковићима слободно може означити као почетак сасвим новог приступа развоју пољопривреде на овом подручју.
Сања Пешут