Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас сви знамо да је врло важно да се узима довољна количина течности, поготову лети, када је спољна температура висока. Виђали смо овог лета велики број особа које су носиле са собом пластичне боце напуњене водом или неким другим освежавајућим напитком. Такве боце су лаке, чврсте, хигијенске и атрактивне, јер се производе у различитим облицима и бојама. Нова истраживања показала су, међутим, да употреба тих боца може озбиљно да угрози здравље.
Чланак  докторке Патриције Хант са америчког Case Western универзитета из Охаја (Patricia Hunt, Case Western University Ohio) објављен 2003. године у часопису “Савремена биологија” (“Current Biology”) говори о штетности употребе поликарбоната као што је лексан у производњи пластичних боца. Године 1998.  др Хант је открила да овај састојак ослобађа бисфенол А (БПА), који снажно ремети хормонску равнотежу у организму. Оштећује органе за репродукцију и има споредне ефекте на развој дојки и развој простате, смањујући број сперматозоида. БПА се ослобађа у садржај пластичних боца нормалном употребом, при излагању топлоти и разним средствима за прањe.

Студија са америчког Универзитета Мисури (University of Missouri) објављена 2003. године у часопису “Enviromental; Health Perspectives” потврдила је закључке које је др Хант објавила; судија је установила да се БПА ослобађа и при нормалним температурама из пластичних боца у садржај боце. То значи да пластична боца са водом која стоји на столу може бити штетна. Научници и индустријски инжењери свесни су чињенице да се разне материје ослобађају из пластичних материјала, који су инертни и стабилни.
Рађена је једна студија са пластичним боцама за бебе: родитељима се саветује да боце не излажу у дужем периоду времена високим температурама, да их перу врло пажљиво и да их физички не оштећују. Уколико се боца физички оштети (огребе или пак испадне на тврду подлогу), препоручује се да се замени новом. Још није утврђено када пластичне боце почињу убрзано да ослобађају бисфенол А, али се препоручује да се старе боце за бебе замене новим.

др Ђорђе Адања, спец. урологије (Центар за мушку урологију, Торонто, Канада)