Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Иако је последњих неколико година гојазност у порасту и код одраслих и код деце, а родитељи стално забринути да им се деца не гоје, стручњаци упозоравају да морамо да се побринемо да најмлађи уносе довољну количину масти. Наиме, неки родитељи својим малишанима ограничавају унос масноћа јер верују да дијете без масти спречавају гојење.
Истраживање које је спроведено на Пенсилванија универзитету показало је да деца дневно сагоре више масти него одрасли. У њему је учествовало десеторо одраслих и исто толико малишана који су се хранили намирницама са ниским садржајем масти и угљених хидрата, а при томе се водило рачуна да дневни енергетски унос одговара њиховим потребама. Током експеримента и одрасли и деца су водили уобичајен живот без физичких активности. Гледали су ТВ, читали, ишли повремено у шетње. Истраживање је показало да су деца сагоревала процентуално више масноћа него одрасли.

Стручњаци упозоравају да је деци неопходно довољно масти у исхрани јер расту и развијају се, а, са друге стране, у поређењу са одраслима, деца сагоревају више масти током дана, односно, користе је у енергетске сврхе. Чак трећина дневних енергетских потреба код деце треба да се задовољи из унетих масноћа.
Нутриционисти за то препоручују „здраве” изворе као што су масне рибе (незасићене масне киселине) маслиново и друга биљна уља. Засићене масне киселине треба да буду искључене из исхране или бар сведене на минимум.
Ј. М.