Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Познато је да људи упражњавају секс ради физичког задовољства, исказивања емоција, продужења врсте. Поред тога, уредан сексуални живот један је од услова за добро здравље. Осим што опушта и враћа енергију, сексуални однос позитивно утиче на готово све органе, тако да би се могло рећи да је то савршен спој лепог и корисног.
Истраживање спроведено са студентима Њујоршког државног универзитета, показало је да енергија која се ослобађа у току оргазма делује смирујуће, као и да особе које су сексуално активне ређе имају симптоме депресије. Немачки истраживач др Вернер Хабермехл са Хамбуршког медицинског истраживачког института тврди да сексуални однос узбуђује мозак и повећава количину адреналина и кортисола који стимулишу сиву масу мозга, што наводно чини људе паметнијим. У току секса повећава се самопоуздање дајући телу ментални и физички тренинг. Студија рађена 2002. године у Великој Британији доказала је да је код особа које имају активан сексуални живот смањена могућност од срчаног удара.
Љубљење успорава старење коже. Блиски додири масирају кожу и чине је мекшом. Секс је и одличан тренинг којим се ангажују готово сви мишићи. Кондиција постаје боља, а тело гипкије. Вођење љубави благотворно делује на дисајни систем. Број удисаја за време оргазма повећава се са 16 до 18 у минути, колики је у мирном сну, на чак 50 удисаја у минути. У организам се убацује огромна количина кисеоника, а сваким издисајем се избацују штетне материје.

Наравно, да бисте искористили здравствене бенефиције које секс пружа потребно је водити рачуна о заштити од полно преносивих болести и нежељене трудноће. Дурексово истраживање спроведено путем Интернета на више од 26.000 људи из 26 земаља показало је да готово две трећине (62 одсто) људи широм света сматра да не воде љубав довољно често, а половина тврди да у њиховом сексуалном животу недостаје узбуђења и разноликости. Активностима у спаваћој соби најзадовољнији су Нигеријци (78 одсто), а на другој страни лествице налазе се Јапанци (свега 10 одсто). Анкета је показала да су Аустријанци светски прваци у категорији најискуснијих љубавника - мушкарци у просеку имају 29 партнера у току живота, а жене 17. Кинези су по томе најсмернији, просек код мушкараца је четири, а код жена два партнера. Оквирно 67 одсто одраслих води љубав једном недељно, при чему су најактивнији Грци - готово четвртина њих има секс пет или више пута недељно.
Ивана Крстић