Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ослободите се стреса и успоставите унутрашњу хармонију уз помоћ млазева топле воде. Туш ујутру или после рада често представља савршено срество за опуштање. Међутим, туширање је и благотворно средство против лошег расположења, стреса и вишка килограма, тврди бечки професор Хадемар Банкхофер.
Према његовим речима, ко после устајања осети грч у врату, туширањем може да ублажи болове. Топли млаз воде снабдева цело тело топлом водом, која прија и лечи, опушта мишиће, зглобове и кичму.
Туширање је чудотворно и приликом лошег расположења, а то су доказали и психолози Бечког универзитета. Топла вода из туша производи у мозгу хормоне среће као што је то случај, на пример, са џогирањем. Људи под стресом могу поново да успоставе унутрашњу хармонију помоћу топлог туша.
Пет минута туширања, према Банкхоферовом мишљењу, може да спере оптерећење изазвано стресом и да смири изиритирани нервни систем. Ко за туширање користи гел с комбинацијом мириса грејпфрута, коморача или естрагона и удише тај мирис, активира одређене нерве који подстичу сагоревање масти у телу. Ако после туширања желите да будете фит, онда користите мирисе лимуна, наранџе и јасмина.
За здраво туширање битно је да буде кратко и да вода не буде превише врућа. Дуго туширање и превише гела слабе заштитни киселински омотач коже и исушују је. Могуће последице су упале и друга дерматолошка обољења. Код гелова за туширање требало би обратити пажњу на то да су пе-ха (pH) неутрални. После туширања, важно је да се темељно обришете и намажете неким млеком.
Сања Цветановић