Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рођен је 9. септембрa 1772. године, писац и глумац, отац српског позоришта. Гимназију је учио у Калочи и Сегедину, лицеј и права у Пожуну (Братислава), а доста је путовао учећи стране језике. Прва "театрална представленија" приредио је у Пешти, Баји и Сегедину између 1813. и 1815, а у Земуну 1823. године. У Србији је с прекидима боравио од 1833. до смрти 1847. и као "књажевско-сербског театра директор"; основао је 1834. и 1836. прве позоришне трупе у Крагујевцу и Београду. Био је противник језичке реформе Вука Караџића.
Написао је "Путешествија" и 21 драмско дело, укључујући "Крешталицу", "Фернанда и Јарику" и "Љубовнају завист через једне ципеле".

У Вујићу видимо вредног, вољног и несталног човека који ни тренутка није пожелео високог чиновничког места, али који je у дугом животу свом увек и свуда хтео да има право. Он je сам забележио разговоре с многим лицима и о најразноврснијим предметима, и свуда je, вели, био победилац на основу знања и разлога. Ту долази и његово мешање у расправљање питања о језику и о правопису, где je бранно стари поредак. У књижевном je полету свога доба имао и чемерних тренутака, али ни он није праштао противницима.