Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

„Стално ми на памет падају неке идеје и нема тога што не могу да урадим. Само треба да си вредан и истрајан”, вели Крагујевчанин Томислав Радовановић, поносно показујући чудну грађевину у свом дворишту - кућу од 14.000 пластичних флаша разних величина, облика и боја.
Овај наставник техничког, физике и хемије, сада у пензије, свој необични дом почео је да гради пре седам година. Тада је још стајао за катедром, причајући својим ученицима о томе како се природне појаве и законитости не могу учити напамет, већ с разумевањем. И како све може и мора да се провери.
- На једном часу, последњих година моје наставничке каријере, предавао сам деци о умећу египатских, грчких, римских и словенских градитеља, а кад сам поменуо алтернативно градитељство, на памет ми је пало да би кућа могла да се сазида и од флаша, не стаклених, тога већ има, него од пластичних. Па, је л′ то може, питају ме деца, а ја кажем - што да не може.

Флаше су му, прво, доносили његови ученици, а после је овај необични грађевински материјал сакупљао сам, по вашарима диљем Србије, крагујевачком парку, доносио са шумаричког и језера на Бубњу.
- Флаше од пива, сокова, киселе воде... натоварим цела кола. Пун гепек, задње седиште и галерија. Људи гледају и чуде се. Шта ће ти оволике флаше, питају ме, а ја кажем да је лепше кад је природа чиста.
Зидови и подови, врата и прозори, кров, олуци, па и намештај - све је на кући и у кући од флаша. Целих или термички обрађених и укалупљених према потреби. У кухињи, уместо керамичких, стоје пластичне плочице, на плафону, уместо од стакла, пластични лустер, а на поду купатила „народни ћилим” од пластичних затварача.
- Срушиће ти се, причали људи, а ја сам знао да неће. Направим зидни носач, па позовем комшију. Скачемо и он и ја, а носач се не савија. Олуја чупала орахова стабла из корена, а мојој кући ништа. Сад да буде неки земљотрес, ја бих пре овде бежао, него у ову кућу од цигала. Овде је и пријатније. Напољу 43 степена, а испод флаша 27. Напољу минус 20, а у овој кући претекло дрво живота.
Са својом грађевином Томислав је конкурисао за упис у Гинисову књигу рекорда. По више основа: број и разноврсност флаша, број флаша на једном месту на планети, градитељски и естетски утисак, те јевтиноћа градње. „Кућа је комфорна, има 60 квадрата, а практично ме ништа није коштала”, вели овај необични градитељ, најављујући изградњу фонтане и рибњака. Наравно од - пластичних флаша.
Б. Карталовић