Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

ШЕСТ ЈЕЛА ОД ТИКВИЦА
Тиквице су идеално поврће јер, осим што имају мало калорија, организму пружају обиље витамина и дају снагу
Тиквице су саставни део медитеранске кухиње, а потичу из западне Индије и Мексика.
Било да их спремате у рерни, на роштиљу, уз супу или чорбу, много тога ће учинити за ваше здравље. Тиквице имају мање воде од краставца, а много више витамина и минерала. Популарне су због мале калоричне вредности (100 грама тиквица има само 11 калорија). Богате су витамином Ц, калијумом, калцијумом, фосфором и селеном.
Тиквице активирају метаболизам ћелија, снабдевају драгоценим хранљивим материјама и чине нас витким. Ако једете ово поврће барем једном недељно, побољшаћете концентрацију, смирити живце, ојачати мишиће и срце. Тиквице утичу на избацивање воде и штетних материја из тела и стварају базну и раскишељену средину. Оне побољшавају и варење беланчевина, и зато је важно да уз месо и рибу што чешће једете тиквице. Тиквице можете комбиновати и с паприком, парадајзом, црним и белим луком.

ТИКВИЦЕ СА СИРОМ
Састојци
4 тиквице
200 г фета сира
200 г печенице
200 г ренданог качкаваља
јаје
кисела павлака
уље
Припрема
Тиквице исеците уздуж и испохујте их на уобичајен начин. У ватросталну чинију без подмазивања поређајте први ред тиквица, а преко њих ставите танко исечен фета сир. Преко тога ставите печеницу, а онда и рендани качкаваљ. Понављајте поступак док не потрошите сав материјал, а онда прелијте умућеном киселом павлаком и јајетом. Запеците у рерни око 15 минута.
ЗАПЕЧЕНЕ ТИКВИЦЕ
Састојци
500 г тиквица
100 г сецкане шунке
200 г ренданог качкаваља
4 јајета
2 кашике уља
пола шоље брашна
мирођија
главица лука
Припрема
Испржите на две кашике уља ситно сецкану главицу лука. Нарендајте тиквице и оцедите их. Сједините тиквице с прженим луком, шунком, сиром, мирођијом и јајима и на крају додајте брашно. У плеху загрејте пола шоље уља и у њега сипајте масу од ренданих тиквица. Пеците у средње загрејаној рерни око пола сата. Послужите с киселим млеком.
ПОХОВАНЕ ТИКВИЦЕ
Састојци
500 г тиквица
100 г брашна
200 мл воде
2 кашике уља
јаје
со
бибер
Припрема
Тиквице оперите, ољуштите, исеците на танке листиће и ставите у цедиљку да се вода из тиквица оцеди. Брашно, воду, јаја, кашику уља, со и бибер добро изједначите. Извадите листиће тиквица, ставите их на чисту кухињску крпу и мало просушите тиквице. У припремљену масу од брашна спустите парчиће тиквица, пажљиво их виљушком вадите и стављајте у загрејано уље да се прже. Пржите једну, па другу страну тиквица. Кад буду пржени, извадите их и ставите на кухињски папир да се оцеди уље, сервирајте вруће.
МУСАКА ОД ТИКВИЦА
Састојци
килограм тиквица
500 г млевеног меса
главица лука
2 кашике павлаке
7 јаја
200 г брашна
децилитар уља
децилитар млека
со
бибер
першун
Припрема
Тиквице ољуштите и исеците на танке колутове, посолите и оставите да мало одстоје. Умутите пет јаја и посолите их, а у други тањир ставите брашно. Свако парче тиквице умочите у брашно па у јаје и пржите на врелом уљу са обе стране док не добије светложуту боју. Издинстајте на мало уља ситно сецкани лук, додајте месо, со и бибер по укусу и све добро пропржите. Пенасто умутите два јајета, млеко и павлаку. Додајте мало соли, бибера и першун. Слажите у ватросталну чинију тиквице, месо и прелијте јајима и млеком, затим тиквице, месо, прелив и завршите слагање редом тиквица који ћете прелити преосталим јајима и млеком. Пеците 50 минута у рерни загрејаној на 200 степени.
ТИКВИЦЕ У ЛИМУНУ
Састојци
5 тиквица
јаје
пола лимуна
маслиново уље
першунов лист
со
бибер
Припрема
У већој шерпи или тигању на уљу динстајте младе тиквице исечене с кором на танке колутове. После пет минута додајте умућено јаје с пола цеђеног лимуна и насецканог першуна. Сервирајте топло и по укусу додатно посолите и побиберите.
ЧОРБА ОД ТИКВИЦА
Састојци
400 г тиквица
2 дл млека
кашика маргарина
кашика глатког брашна
кашика першуна
8 дл воде
кисела павлака
тост
зачин Ц
Припрема
Ољуштене и уситњене тиквице ставите у посуду, прелијте са 7 дл воде и кувајте 10 минута уз лагано врење. Додајте млеко и маргарин и кувајте још пет минута. Скините са ватре и све добро измутите. Брашно измешајте са децилитром воде и додајте чорби, зачините павлаком и зачином Ц и оставите да се кува још три до пет минута. Скините са ватре, додајте першун и послужите уз коцкице тоста.

Стил