Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Београд је пре 65 година на Васкрс бомбардовала савезничка авијација у Другом светском рату. У нападу учествовало на стотине бомбардера, а првог дана напада на Београд бачено више од 1.500 тона бомби. Градске власти полагањем венаца одале пошту страдалима...
Мада сам био мали, врло добро се сећам тог бомбардовања – боље речено, тих бомбардовања, јер их је било више. Правих склоништа није било – када је било времена, одјурили би до Ташмајдана (становали смо Ресавској) и ту би, у пећини, Немци (непријатељи) понекад дозвољавали српским цивилима да се крију од смрти од савезничких („пријатељских“) бомби.

Када није било времена, сви станари петоспратнице су се крили у подруму, који би им, у случају поготка у зграду био сигурна гробница, али сигурно би било мање болно када би знали да је поред 1.160 српских цивила („колатерална штета“, мада тада још нисмо знали за тај генијални Савезнички језички проналазак), погинуло чак 18 Немаца! @Чернишевски, 16/04/2009, 12:19:
Поред нас, у подруму се крио и један прави Чернишевски (дугогодишњи београдски адвокат), а нама – деци, је најсмешнија била једна старија госпођа која је стално држала јастук на глави,“да се заштити од цигала“ које ће падати ако бомба падне. За дивно чудо, и пало их је неколико када је бомба погодила кућу преко пута наше, али преживели смо - и она и ми. Међутим, морам признати да нисмо били јако „свесни“ и да Савезнике због тих бомбардовања баш и нисмо обожавали. Срам нас било!
Више на страници Јуче и Данас