Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић истакао је, поводом 67. годишњице злогласне "Новосадске рације", да се "аветима зла које носи фашизам и мржња може супротставити једино промоцијом толеранције, разумевања и мултикултурализма".
Павличић је навео да мађарски фашисти јануара 1942. године нису имали милости према Јеврејима, Србима и Ромима.
"На крајње свиреп начин мађарски фашисти убили су и под лед Дунава бацили готово 1.300 невиних Јевреја, Срба и Рома. За три крвава дана, 21, 22. и 23. јануара, у Новом Саду је побијено 165 деце, 170 старих и немоћних, 415 жена и 489 мушкараца", рекао је Павличић на новосадском Кеју жртава рације.
"Међутим, Нови Сад данас јесте један европски пример како људи различитих нација и вероисповести могу да живе заједно, дубоко се уважавајући и поштујући", констатовао је Игор Павличић.
Зуроф: Изведите Кепира пред лице правде
Oкупљеним грађанима Новог Сада о "Новосадској рацији" говорио је и Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима и почасни грађанин Новог Сада.
Директор центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је да никада није касно да се казне нацистички злочиници из Другог светског рата и апеловао да се пред суд изведе мађарски официр из тог периода Шандор Кепиро.

"Како је могуће да Шандор Кепиро, један од мађарских официра који је одговоран за рацију, и даље живи у Мађарској, слободан и некажњен. Никада није касно казнити злочинце за њихове злочине. Изведите Кепира пред лице правде, сада док је то још могуће", рекао је Зуроф.
Зуроф је додао да је тужно што би власти бројних земаља радије све заборавиле и занемариле, "из практичних разлога" јер, како је рекао, треба уложити велике напоре како би се те убице извеле пред лице правде.
Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј служио је помен невиним жртвама "Новосадске рације", уз саслужење свештеника и ђакона, док је у име јеврејске заједнице помен одржао врховни рабин Србије Исак Асиел.
Обележавању годишњице "Новосадске рације" присуствовали су и учесници семинара о холокаусту, првог такве врсте у Србији и на Балкану, који је данас завршио рад у Новом Саду.
На слици - Споменик жртвама рације у Новом Саду
РТВ