Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Београду је од последица срчаног удара преминуо бивши репрезентативац и првак Југославије у шаху, интернационални мајстор Никола Караклајић. Рођен у Београду 24. фебруара 1926. године, а титулу мајстора освојио је 1950. Пет година касније постао је интернационални мајстор, а 1955. је тријумфовао и на првенству Југославије у Новом Саду.
Као члан репрезентације Југославије на Олимпијади у Москви 1956. освојо је сребрну медаљу, а био је и у селекцији која је 1957. на првом екипном првенству Европе у Бечу заузела друго место.
Караклајић је био члан комисије Светске шаховске федерације за помоћ земљама у развоју и деценијама је радио као шаховски тренер. Био је селектор репрезентација Малте, Сингапура, Шри Ланке и Уједињених Арапских Емирата.
Последњи турнир одиграо је прије само четири дана, када је био учесник меморијалног турнира Петар Трифуновић.
Читав радни век, од 1957. до 1982. године, провео је у Радио Београду, где је радио као новинар и музички уредник.
Цео живот посвећен шаху
и
Шта је шах
Годинама је био водитељ популарне емисије "Вече уз радио" на Радио Београду, која је 60-тих година промовисала рок-музику.

"Вече уз радио", емисија првог програма Радио Београда,емитована је седамдесетих година. Ја сам је слушао средином седамдесетих. Водитељ емисије био је Никола Караклајиђ, човјек који је пуно урадио за југословенску рок музику, дајући шансу младим талентима да дођу на радио, направе прве снимке, сниме прве плоче. Сигуран сам да многи југослевенски афирмисани музичари, да их сад неименијем, јер сигурно их је пуно, са поштовањем изговарају његово име.
Емисија је била за младе и за оне који се осјећају млади, тако ју је најављивао Никола. Емисија је почињала са његовим поздравом "Добро вече, како сте", затим пјесма.
Емисија се бавила са многом стварима које су занимале младе. Имала је своју топ-листу која се звала "Гром-листа" и представљала је 5 или 10 актуелних хитова домаће и стране сцене. ("Казем" 5 или 10, јер се не сјећам тачно, јер док ово пишем од тада је просло 30 година.) Сваке године емисија је славила рођендан негдје крајем новембра или почетком децембра, који је прослављала са рок концертом који је преносен узиво. Емитована је понедељком од 20 до 22 сата.Та два сата проведена уз радио сваког понедељка била су један од најљепших тренутака мог дјетинства и ране младости, НИКОЛА, ХВАЛА ТИ ЗА ТО!
Послије је емисија мјењала термин и водитеље, али за мене је била најбоља са Николом Караклајићем.
by Dursum S. @ 2004-09-13