Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан, 25. новембра 1918. године, Војводина, у чијем су саставу тада били Банат, Бачка и Барања, присајединила се Краљевству Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевини Југославији,  на Великој Народној Скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена. Тај догађај је био последица историјских догађаја и процеса који су му претходили.
Одлука о присаједињењу Војводине са Србијом донета је на данашњи дан пре 90 година на Великој Народној Скупштини Срба, Буњеваца, Шокаца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи, а одржана је у тадашњем хотелу „Гранд“. Одлуку о одвајању од тадашње Аустроугарске донело је 757 посланика из 211 општина, међу којима је било 576 Срба, 84 Буњеваца, 62 Словака, 21 Рус, три Шокца, два Хрвата, шест Немаца и један Мађар. Међу српским посланицима био је и Јаша Томић, један од најугледнијих новинара, политичара и књижевника тог времена. Они су одлучили да се Војводина прикључи Краљевини Србији, јер како су навели у саопштењу, Србија својим радом и развитком гарантује слободу, равноправност, напредак свим словенским и несловенским народима. Тада је изабран Народни савет Скупштине са 50 чланова, а за њено седиште је изабран Нови Сад.

Иста одлука донета је и за територију Срема на скупштинској седници одржаној у Руми. Тако се завршила борба, пре свега српског народа у Војводини, за слободу и националну равноправност. Након одлуке о присаједињењу дотадашњи назив Српска Војводина, преиначен је  у Војводина.
Деведесет година од присаједињења Војводине Србији низом свечаних скупова се обележава у Извршном већу Аутономне Покрајине Војводине и Матици српској.
Јелица Тапушковић