Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Навршава 17 година од убиства 13 припадника Југословенске народне армије на Коранском мосту код Карловца а суђење једином оптуженом за тај злочин није окончано ни након 16 година.
Документационо информативни центар Веритас саопштио је данас да су, 21. септембра 1991. године, српски војници одложили оружје и предали се када су им припадници МУП-а Хрватске и Збора народне гарде, који су их зауставили на мосту на реци Корана, обећали да ће бити пуштени.
Једна група припадника ЈНА је одведена у просторије полиције а друга у којој је било 17 војника, спровођена је пешке преко моста. У тренутку док су прелазили напала их је група униформисаних лица са фантомкама на глави и њих 13 је ликвидирано.
За тај злочин Окружно јавно тужилаштво у Карловцу је у мају 1992. године подигло оптужницу против припадника карловачке полиције Михајла Храстова и њега је Жупанијски суд до сада три пута ослободио оптужбе, наводећи да је поступио у нужној одбрани.

Врховни суд је два пута укинуо првостепену пресуду.
„Очекујемо да Врховни суд Хрватске, по трећи пут укине ослобађајућу пресуду и да на неком наредном суђењу, неке објективније судије, донесу правичнију пресуду којом ће се санкционисати један од првих већих ратних злочина”, наводи Веритас.
Додаје се да ће поступак против Храстова бити упамћен као апсолутни рекордер по дужини активног трајања судског процеса - 16 година, као и да то показује да Хрватска није спремна да ради на утврђивању истине и помирењу у региону.
Бета
КОРАНСКИ МОСТ, КАРЛОВАЦ, СЕПТЕМБАР 1991
Још информација:
УБИСТВА НА КОРАНСКОМ МОСТУ