Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Умро је 1. августа 1955. године. Један од најзначајнијих и најоригиналнијих стваралаца у новијој српској литератури. Студирао је математику и музику у Паризу, а између два светска рата радио је као новинар.
У Првом светском рату учествовао је као добровољац, окупацију земље у Другом светском рату провео је у немачком заробљеништву, а од 1945. радио је у Београду као професионални писац и преводилац. Немиран, радознао, динамичан дух, музички обдарен, био је један од протагониста модерне српске књижевности после Првог светског рата, истраживач и креатор слободнијег песничког израза и књижевног језика.

Дела: збирке песама "Мјећа", "Варош злих волшебника", "Чувари света", "Европска ноћ", "Пантологија новије српске пеленгирике", "Најновија пантологија српске и југословенске пеленгирике", проза "Приче које су изгубиле равнотежу", "Године понижења и борбе, живот у немачким 'офлазима'", "Ратни другови", "Шабац и његове традиције", есеји "Гоч гори, једна југословенска симфонија", "Живи оквири", "Језик наш насушни", "Надграматика", "Заноси и пркоси Лазе Костића", "Момчило Настасијевић", "Громобран свемира", "Немачка у врењу.
На слици - Карикатуру урадио Зухо Џухмур
Станислав Винавер - Ратни другови