Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Pодио се 1855. године у Сенти, у Војводини, где је провео рано детињство. После смрти оба родитеља своје даље школовање наставља у Београду, где завршава студије историје на Великој школи у Београду. После студија остатак живота је провео радећи ако професор у гимназијама у Београду, Нишу, Пироту и Сокобањи.
Свој литерарни рад почео је у својој 33. години пишући о догађајима и људима из српске историје, што ће објавити у књизи под насловом "Из књига староставних" 1903. године. Највећи број његових дела су новеле и кратке приче у којима описује патријахалну атмосферу Србије са краја XИX и почетка XX века. Стеван Сремац је писао реалистичну прозу, са елементима хумора и сатире. Његове приче одишу љубављу за начином живота који полако одумире. Био је конзервативац и волевши стари начин живота веома се често супротстављао новим стварима које су се појављивале у друштву.

Остала дела: драме "Ивкова слава", "Зона Замфирова", романи "Поп Ћира и поп Спира" (oдломак), "Вукадин", политичка сатира "Луминација на селу". Поред ових књига Стеван Сремац је написао и следеће наслове: "Бозићна печеница", "Ивкова слава", "Вукадин", "Лимунација на селу" и "Зона Замфирова".
Многа његова дела су екранизована. Његов најпопуларни, а притом и један од најбољих хумористичких романа у српској књижевности, "Поп Ћира и поп Спира" је преточен у ТВ серију, а по романима "Зона Замфирова" и "Ивкова слава" снимљени су филмови.
Смрт у Соко Бањи

Сремац није држао до лекара. Тако је некако и умро у Соко Бањи 24. јула 1906. године и о томе имамо неколико извора првога реда. Свом пријатељу, код кога је био подстанар, Милораду Павловићу писао је крајем јула 1906:
- "Поштовани газда Миле, Осећам се јако грозничав што ће ме натерати да се ускоро вратим, јер ми није добро. Не пуштај никог у моју собу, па ни мачку. Што се тиче кирије: када власт мени капом, ја ћу теби шаком".
Друго писмо већ има драмски набој:
- "Драги Миле мој, н
е срди се што се нисам прво теби писмено јављао. Ни брат Јоци, нисам, него је он чуо и дошао. Сад сложно с њим и Шевићем помозите док не буде доцкан.
Поздрав од твог Стеве"