Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Камен темељац зграде Народног позоришта у Београду постављен је 18. јула 1868. године, чему је пресудно допринело гостовање у престоници Србије глумаца из Новог Сада 1867. Одушевљен представом "Госпође и гусари", кнез Србије Михаило Обреновић је обећао да ће о свом трошку подићи зграду и основати стално позориште.
Народно позориште је свечано отворено у октобру 1869. пригодним комадом "Посмртна слава кнеза Михаила".

140 година од почетка зидања Народног позоришта у Београду

Пре 140 година положен је камен темељац зграде националног театра. У највећој и најраскошнијој палати у Србији са краја 19. века, по лепоти архитектонских решења налик миланској Скали, љубитељи драме, опере и балета уживају захваљујући кнезу Михаилу Обреновићу.
Једна од најстаријих институција од националног и државног значаја, зграда од 1.000 квадратних метара, са четири спрата, подигнута је на рушевинама Стамбол-капије према пројекту архитекте Александра Бугарског.
Према сачуваним документима у Архиву Србије, свечаном чину полагања камена темељца присуствовао је кнез Милан Обреновић, намесници, чланови владе, чланови Позоришног одбора и велики број значајних личности кнежевине Србије.

Народно позориште, за чије се оснивање најзаслужнијим сматра кнез Михаило Обреновић (1823-1867), који је одредио бивши турски плац код Стамбол-капије за изградњу, обновио приложништво и сам приложио пет хиљада дуката, завршено је веома брзо, јануара 1869.године.
Већ 30. октобра исте године, изведена је прва представа "Посмртна слава кнеза Михаила", из пера тадашњег управника српског националног театра Јована Ђорђевића, иначе и аутора текста српске химне "Боже правде".
Прва идеја о сталном позоришту у Београду јавила се 1851. године и било је у плану да буде изграђено на Зеленом венцу, али је, због подводног земљишта, започета изградња морала да се обустави.
Опера је званично основана 1911. године, али је силом прилика, због балканских ратова, национални театар до 1920. године био само драмски театар.
Најкасније се уселио балетски ансамбл, који је своје прве представе извео 1922. године, у сезони у којој су завршени радови на реконструкцији зграде, започети још 1912. године, због неодговарајуће позорнице, недостатка гардероба и лоших инсталација.
Зграда Народног позоришта реконструисна је после тешког оштећења у бомбардовању Београда, 6. априла 1941. године, а потом и 1964. године када је преуређен ентеријер позоришта.
Током последња обнове 1986. године, Народном позоришту је враћен некадашњи сјај од пре Другог светског рата, а изграђен је и нови део, објекат модерне архитектуре.
PTC