Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Пре тачно 150 година у Лондону је први пут поменута научна идеја која и дан данас изазива контроверзе, иако је у међувремену постала општеприхваћена. Реч је о теорији еволуције британског природњака Чарлса Дарвина.
1. јула 1858. године, наиме, на састанку биолошког друштва Линеан у Лодону прочитан је његов рад у којем је први пут изложена теорија о природној селекцији као кључном механизму за преживљавање и еволуцију биљних и животињских врста.
Дарвин је ту теорију детаљно разрадио пуних годину и по дана касније, када је објавио књигу "Порекло врста".
Еволуција за револуцију
У данашње време је општеприхваћено да је теорија еволуције у науци представљала праву револуцију када је објављена, средином XИX века.
Идеја да биљне и животњске врсте настају и нестају природном селекцијом - тако што преживљавају они који су у стању да се прилагоде средини - представљала је радикални раскид са до тада доминантним ставом да је биљке и животиње створио Бог.
Ипак, на данашњи дан пре 150 година, када је теорија први пут изложена, нико није приметио колико је она револуционарна.

Професор генетике на Универзитетском колеџу у Лондону Стив Џонс за ББЦ објашњава да је Дарвин на тој идеји о еволуцији, или како ју је он звао "наслеђвање са променама" радио дуже од 20 година:
"Намеравао је да напише огромну књигу у којој би ту теорију разрадио до најситнијих детаља, а онда је изненада добио писмо од особе коју уопште није познавао, од научника Алфреда Расела Воласа, који је живео на Далеком истоку. Волас је у том писмо јасно изнео исте идеје које је у глави имао Дарвин, и Дарвин је био очајан. У писму које је у то време послао једном пријатељу жалио се да је 'уништена оригиналност' његове идеје. Бројни научници би данас пожурили да ту теорију објаве под својим именом. Али Дарвин је био џентлмен - признао је да је Волас имао исте идеје као он, па су заједно написали рад који је на данашњи дан пре 150 година први пут прочитан у Лондону", каже Џонс.
Књига је, ипак, била пресудна
Ни Чарлс Дарвин ни Алфред Расел Волас нису присуствовали читању тог рада у биолошком друштву Линеан.
Штавише, нико се од присутних после читања није превише узбудио; тек годину и по дана касније, када је Дарвин објавио књигу "Порекло врста", постало је јасно колико је теорија важна.
Али. како се десило да први рад у којем је изложена теорија еволуције продје тако незапажено? Професор Џонс за ББЦ каже:
"Људи понекад не схватају неке ствари. Знате, ја сам написао неке изузетно важне радове о пужевима, али нико то није приметио. Још увек чекам", каже он.
За век и по, колико је прошло од тог скромног састанка у Лондону, пронадјени су небројени докази који потврђују Дарвинову теорију. Ипак, и дан данас има оних који је поричу - углавном са верске тачке гледишта.
Поједностављено речено, они сматрају да је биљке, животиње и човека створио Бог, а не еволуција.
Нема супротности
Професор Стив Џонс, међутим, каже да теорија еволуције и верска убеђења заправо нису у супротности једно са другим: 
"Човеково физичко тело се на планети појавило кроз исти механизам који је довео до настанка винске мушице. Кључно је то да, за разлику од човека, ни винска мушица ни човеколики мајмун немају духовну димензију, или, ако хоћете, духовну суштину. Теорија еволуције са том духовном димензијом нема никакве везе; Дарвин то никада није тврдио. Мислим да људи који негирају теорију еволуције не наносе штету науци - они са науком заправо немају никакве везе - али мислим да наносе штету ономе до чехга им је стало, а то је најчешће религија. Ако деци говоре лажи, а управо то чине, зашто би им деца веровала било шта друго?"
Стив Џонс иначе, на југу Енглеске истражује зашто се у последњих 20 година у том региону повећао број пужева са одредјеном шаром на љуштури. Каже да верује да је то због глобалног отопљавања, којем се лакше прилагодјавају пужеви са таквим шарама.
Ако покаже да је то тако, био би то још један доказ Дарвинове теорије о природној селекцији.
BBC