Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Петровац на Млави je недавно био свечарски окићен, спреман за славље поводом старта четврте по реду Меморијалне атлетске трке посвећене Драгутину Томашевићу - нашем првом маратонцу који је представљао Краљевину Србију на петим Олимпијским играма у Стокхолму 24. јуна 1912. године. Још се памти прича о човеку бржем од воза, који је био и инспирација за неке сцене у филму „Лајање на звезде”.
Наиме, кад је Драгутин 1909. године потрчао са железничке станице у Пожаревцу, у исто време је кренуо и „ћира“ који је вукла парна локомотива. Младић је око 40 километара просто прелетео и на железничку станицу у Петровцу стигао пре воза.

Уочи почетка овогодишње Олимпијаде у Пекингу, у Србији је откривен споменик овом нашем легендарном тркачу из Бистрице, атлетичару и гимнастичару, члану витешког друштва „Душан Силни”, десетоструком шампиону Краљевине Србије.
У трци и старо и младо
Али да кренемо, како и приличи, од старта, и то оног исплетеног од пољског цвећа, постављеног у центру Бистрице, села удаљеног десетак километара од Петровца на Млави, познатог по воденицама и ваљарицама, занатлијама, трубачима, бистричком сиру и брашну, у којем је Драгутин Томашевић рођен 20. априла 1890. године.

Орила се труба, вило се коло, а онда је председник Месне заједнице Љубиша Глишић означио почетак трке која је одржана под покровитељством Олимпијског комитета Србије и локалне самоуправе. Стазом посутом цвећем трчало је 56 учесника. Поред три Етиопљанина, који су трци дали међународни карактер, раме уз раме надметали су се девојке, момци па и 73-годишњи Војислав Вељковић, који је стазу дугу 10.450 метара претрчао за мање од сат времена. Нешто бољи резултат имао је Ненад Симоновић, свештеник у овдашњој цркви.
Тркач са два срца
- Данас имамо судије које будно прате регуларност, а кад се Драгутин такмичио у Стокхолму, стаза је ишла кроз парк, није била обезбеђена, па су га на разне начине ометали. Ипак је претрчао свих 40 километара и стигао 37. до циља у конкуренцији од 62 такмичара - рекао нам је Томашевићев унук Радиша Рајковић.
За овог изузетног спортисту је везан још један куриозитет.
- Деда Драгутин је погинуо код Пожаревца 1915. године у својој 25. години као наредник краљеве војске, у борби против окупатора. Тек после његове смрти лекари су установили да је имао два срца! - казује Радиша.
У знак сећања на спортску легенду чијим стопама крећу нове наде српске атлетике,мештани су одлучили да му у центру села подигну спомен-чесму, рекла нам је Ведрана Бабић из Туристичке организације Петровца на Млави.
Уз музику фрулаша, који су се надметали до дубоко у ноћ, напустили смо горњебраничевски крај, с обећањем да ћемо доћи опет - због сира који нисмо стигли да пробамо и купања у базенима с термалном водом у селу Ждрело, отвореним целе године.
Текст и снимци Славица Берић