Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Због шумских пожара који харају Албертом надлежни су издали наредбу за хитну евакуацију становништва и увели рестрикције у два шумска подручја, саопштила је национална Агенција за пожаре.

Подручје Форт Нелсона, насељено староседелачким становништвом, хитно је евакуисано из резервата Кахнтах IR#3, саопштиле су локалне власти.

„Особе у областима погођеним пожарима морају одмах да напусте та подручја”, наведено је у званичном саопштењу.

Рестрикције за пожаре су на снази за шумско подручје Хај Левел и цело шумско подручје Форт Мекмареј где је проглашена висока опасност од пожара, навела је агенција за пожаре провинције Алберта и потврдила да су до уторка поподне евидентирана 34 пожара на шумском подручју Хај Левел, од којих је 10 било ван контроле.

Због пожара који је избио на око осам километар од погона нафтне компаније Сункор, друге највеће у Канади, привремено је смањена производња и евакуисани су неесенцијални радници са нафтног поља Фајербаг које има капацитет од 215.000 барела нафте дневно.

Канадски медији су касније пренели да су надлежне службе потврдиле да је у покрајни Алберта, тренутно активно око 60 пожара.

Танјуг

Alberta wildfires trigger restrictions, evacuations