Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква и верници данас обележавају Ивањдан, празник посвећен рођењу светог Јована Крститеља. У народу постоји веровање да је Ивањдан толико велики празник, да Сунце на небу тога дана од страха три пута стане.

Најпознатији обичај на овај празник је плетење венаца од ивањског цвећа.

Свети Јован је према предању био савременик Исуса Христа, старији од њега само неколико месеци, а сматра се и његов рођак.

Родила га је Јелисавета, жена јеврејског свештеника Захарије, која је била тетка Богородице Марије. Његово рођење се у народу слави као велики празник Ивањдан. 

Свети Јован је крстио Исуса Христа на реци Јордану, па одатле и његово име Крститељ. 

Пре догађаја Крштења, овај светитељ је најавио долазак Спаситеља, па је зато познат и као Јован Претеча. 

Ивандан је један од три празника које СПЦ посвећује овом светитељу, савременику и рођаку Исуса Христа, који је веома поштован у хришћанском свету као пример одважности и правичности.

Обичај је та се на Ивандан бере лековито биље, а од ивањског цвећа плету венци, који се стављају на домове и ту остају целе године, као благослов тој кући. Носе се и на гробове најближих. Плетењем венаца од ивањског цвећа показује се и да је природа, у развоју, дошла до зенита. У венце ивањског цвећа ставља се и бели лук да кућу чува од грома. Девојке, кроз тај венац, гледају рађање сунца да би биле румене као оно. 

У народу постоји обичај да се људи на Ивањдан братиме и куме "по Богу и светоме Јовану" зато што се Јован Криститељ сматра узором поштења... ДАЉЕ

Агенције

Погледајте ВИДЕО