Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Народна скупштина Републике Српске већином гласова усвојила је закон којим се за грб Републике Српске уводи немањићки грб са двоглавим орлом, а за химну - химна "Боже правде", коју користи и Србија. Уставни суд Босне и Херцеговине је 2006. године прогласио неуставним грб и химну РС, са образложењем да на њима нису били заступљени симболи осталих конститутивних народа.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.

"Циљ овог закона је да имамо право да ставимо овдје грб Републике Српске по којем је формирана. 

Циљ је да имамо право да користимо химну 'Боже правде' и грб Немањића, као и да у свакој канцеларији предсједника Владе, министра, градоначелника, секретаријата и на свакој визиткарти имате право ставити грб", рекао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у завршној речи.

Разлог за доношење овог нацрта закона је омогућавање истицања застава и грбова и извођења химни страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално наслеђе.

Према Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, у постојећи закон се додаје нови члан, који гласи - да се заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално наслеђе.

Ако се застава или грб Републике Српске истиче у Републици Српској заједно са другим домаћим или страним заставама, грбовима или другим амблемима, односно знацима - застава, односно грб Републике Српске ставља се на почасно место, ако овим законом другачије није одређено, наводи се у образложењу Нацрта закона.

На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима, додаје се у образложењу.

У Декларацији је истакнуто да Свесрпски сабор потврђује да је химна "Боже правде" свесрпска химна, а да је двоглави орао Немањића национални свесрпски грб.

СРНА