Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Због канадских антируских санкција, Русија је одбила улазак за 99 држављана те земље, наведено је на сајту Министарства спољних послова Русије.

Руски ресор је напоменуо да је одлука донета због још једног таласа санкција које је усвојио владајући режим премијера Џастина Трудоа. Руско министарство спољних послова је наговестило да се то дешава када је потребно да се укаже на наклоност Сједињених Држава и морално подржи профашистичке власти у Кијеву.

Истовремено се истиче да се Москва љубазно односи према народу Канаде, са којим Русија има много тога заједничког. Спољнополитички ресор је додао да то одваја актуелну политичку елиту од обичних Канађана.

На листи су се нашли парламентарци, функционери на различитим нивоима, привредници и менаџери компанија војно-индустријског комплекса, стручњаци и руководиоци медија. Министарство спољних послова је појаснило да се ради о личностима које подстичу непријатељство и што више помажу злочиначком режиму украјинског председника Владимира Зеленског, коме је мандат истекао 20. маја.

Москва је, напомиње се, више пута указивала на антируску политику Отаве. Канада је 18. јуна увела санкције против 13 представника Истражног комитета (ИК), казнено-поправне службе и полиције Руске Федерације, а 13. јуна ограничења су подвргнути авио-компанији Победа и низу других правних и физичких лица.

Руски амбасадор Олег Степанов је 19. јуна упозорио да ће Москва одговорити на санкције. Степанов је такође истакао да канадски премијер користи санкције као начин да се „покаже на домаћем политичком терену“.

Политика